Közélet

Az orosz–ukrán háború 613. napja – kiderült, volt már békemegállapodás Kijev és Moszkva között

Jelentős veszteséget szenvedett el az orosz hadsereg, Gerhard Schröder szerint Moszkva a NATO-ra félelem és előretolt védekezéssel reagált. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

A brit védelmi minisztérium hírszerzési jelentése szerint a Donyeck megyében található Avdiivka városa körüli orosz erők „valószínűleg” a 2023-as év eddigi legmagasabb veszteséget szenvedték el. A jelentés megerősíti az ukrán elnök pénteki állításait, miszerint az orosz erők legalább egydandárnyi katonát veszítettek az Avdiivka felé igyekezve – írja a The Guardian

Andriy Yermak ukrán elnök hivatalának vezetője méltatta Katar szerepét abban, hogy elősegítette négy ukrán gyermek visszatérését az orosz fogságból a hónap elején. Ukrajna és Hollandia megkezdte a tárgyalásokat a biztonsági garanciákról szóló kétoldalú megállapodásról Máltán – jelentette be Andrij Yermak is. Ez a hatodik ország, amely kétoldalú tárgyalásokat kezd Ukrajnával a biztonsági garanciákról.

Ukrainian artillerymen fire a M777 howitzer toward Russian positions near Avdiivka in the Donetsk region on June 23, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Fotó: GENYA SAVILOV / AFP

A békemegállapodás 2022 márciusában megvolt az oroszok és az ukránok között, de végül mégis elakadtak a két ország közötti béketárgyalások – állítja Gerhard Schröder volt német kancellár a Berliner Zeitungnak adott, a bennfentes.net által szombaton közölt nagyinterjúban. Arra a kérdésre, hogy a béketervet vissza lehet-e állítani, Gerhard Schröder azt válaszolta: 

Igen. És az egyetlenek, akik ezt kezdeményezhetik, Franciaország és Németország.

Szerinte Olaf Scholz kancellárnak és Macron francia elnöknek kellene kiállnia az ukrajnai békefolyamat mellett, „mert ez nemcsak amerikai, hanem mindenekelőtt európai ügy”. 

Szerintem végzetes hiba volt Putyin részéről a háború kirobbantása. Ugyanakkor számomra egyértelmű, hogy Oroszország fenyegetve érzi magát

– mondta a 79 éves volt szociáldemokrata politikus, aki szerint nem fenyeget Európát senki; „ez a félelem, hogy az oroszok jönnek, abszurd”. 

„Törökország a NATO tagja, vannak rakétái, amelyek közvetlenül elérhetik Moszkvát. Az Egyesült Államok a NATO-t Oroszország nyugati határához akarta vinni, például Ukrajnával mint új taggal. Mindezt fenyegetésnek érezték az oroszok” – mondta. „Ennek vannak irracionális vonatkozásai is, ezt nem tagadom” – jegyezte meg a volt kancellár, hozzátéve, az oroszok e kettő keverékével reagáltak: félelem és előretolt védekezés. 

 

béketárgyalás orosz-ukrán háború Moszkva Gerhard Schröder
Kapcsolódó cikkek