Közélet

Baljós jelek: Kína letörölte a térképről Izraelt

A kínai tech cégek állítják, nem szándékosság, csak helyhiány miatt nem olvasható a térképeken a zsidó állam neve.

A kínai tech óriások térképein nem látható Izrael neve, miközben az ország háborúban áll a Hamásszal. A zsidó állam neve eltűnt mind az Alibaba, mind a Baidu térképeiről.

Az izraeli városok neve viszont továbbra is látható, ahogy a környékbeli országoké is fel van tüntetve. A Sequoia nevű kockázatitőke.alap partnere, Shaun Maguire az X-en arról írt, hogy ez provokáció Peking részéről, ugyanakkor a Baidu tagadja, hogy szándékosság lenne a térkép mögött, és arra hivatkozik, hogy a kisebb országok nevét máshol sem tüntetik fel, ha nem férnek el. A vállalat szóvivője szerint a felhasználók a térkép keresőfunkciójával megtalálhatják Izraelt.

Stuttgart,,Germany,-,08-15-2023:,Smartphone,With,Website,Of,Chinese,Technology
Fotó: Shutterstock

Azonban, mint arra a The Telegraph rámutat, a szomszédos és fele akkora területű Libanon neve jól látható a Baidu térképén, miközben Izraelé még a térképre rázoomolva sem jelenik meg. Az oldal keresőfunkciója sem áll a helyzet magaslatán: ha angolul beleírjuk Kína nevét, egy japán kisvárost talál meg az ázsiai ország helyett.

A Baidu és az Alibaba térképe azért is kerülhetett a figyelem középpontjába, mert Tajvan kérdésében is merültek már fel jelölési problémák. A kínai média 2005-ben a Google térképére támadt, miután az eltávolította a szigetről azt, hogy az a Kínai Népköztársaság tartománya.

Peking azzal is vihart kavart, hogy idén a hivatalos térképe az ország részeként tüntette fel Tajvant, noha ez nem újdonság, Kína ugyanis régóta saját területének tekinti a szigetet. 

A térképen azonban a Dél-kínai-tengeren is kitolta az ország határait Kína, ami Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és India tiltakozását is kiváltotta.

Kína ellentmondásos kijelentéseket tett az izraeli háború kapcsán, például elismerte Izrael jogát az önédelemre, de nem ítélte el a Hamász október 7-i támadását. Oroszoroszággal karöltve fegyverszüneti javaslatot kívánt keresztülvinni az ENSZ Biztonsági Tanácsában, sikertelenül.

A nyugati országokban felerősödtek a hangok, hogy a kínai hátterű TikTok túlzott teret ad a Hamász-propagandának. A közösségi oldal tagadja a vádakat.

 

Tajvan izraeli háború Izrael Kína térkép
Kapcsolódó cikkek