A Sequoia Capital, a technológiai befektetések egyik legerősebb brandje. A kockázatitőke-társaság úgy döntött, hogy szétválasztja kínai és amerikai vállalkozásait. A szilícium-völgyi cég, amely startupokba fektetett, beleértve a TikTok közösségi médiaplatform tulajdonosát is, eddig szinte megtestesítette a csendes-óceáni térség két partján működő technológiai befektetők közötti szimbiotikus kapcsolatot. Ám Washington és Peking viszonyának megromlása árnyékot vet az amerikai–kínai közös üzletekre. A Sequoia kedden közölte a befektetőkkel, hogy 2024 márciusáig három független cégre válik szét az Egyesült Államokban, Indiában és Kínában.

Konskie,,Poland,-,April,13,,2019:,Man,Holding,Smartphone,With
KONSKIE, POLAND - April 13, 2019: Man holding smartphone with Sequoia Capital firm logo
Fotó: Shutterstock

Egyre összetettebbé válik a decentralizált globális befektetési üzletág működtetése

– írta a befektetőknek a Sequoia. A feljegyzés számos üzleti okot említett, de nem foglalkozott közvetlenül a geopolitikai aggályokkal. 

A The Wall Street Journal azonban emlékeztet, hogy az amerikai nemzetbiztonsági tisztviselők aggódnak a technológiai vállalatok és befektetőik közötti kétirányú pénz- és információáramlás miatt. A 

Biden-adminisztráció az elmúlt hónapokban olyan végrehajtási rendeletet készített,

amely megtilt bizonyos befektetéseket Kínában és más geopolitikai rivális országokban, s az amerikai magántőke- és kockázatitőke-befektetéseket célozza olyan fejlett technológiákba, amelyek amerikai tisztségviselők szerint nemzetbiztonsági kockázatot hordoznak – értesült a tőzsdei lap.

Az új szabályozás korlátozza a fejlett félvezetőkkel és kvantum-számítástechnikával foglalkozó vállalatokba történő jövőbeli befektetéseket, miközben előírja a régebbi félvezető-technológiákba történő beruházások közzétételét. A kormány megvitatta, hogyan lehetne a mesterséges intelligenciába (MI) történő befektetéseket belefoglalni a tervbe, bár 

az illetékesek most még nehezen tudják meghatározni, hogy az MI mely formái kockázatosak nemzetbiztonsági szempontból.

Peking eközben egyebek között betiltotta az amerikai Micron által gyártott csipek használatát.

A fél évszázaddal ezelőtt alapított Sequoia az elsők között fektetett be olyan cégekbe, mint az Apple, a Google vagy az

2005-ben indította el kínai üzletágát,

ahol a Meituan élelmiszer-szállító és a Pinduoduo e-kereskedelmi piactér voltak az első befektetései. A Sequoia China jelenleg 56 milliárd dollárnyi vagyont kezel, s a befektetők fele amerikai. Az elmúlt években elvált egymástól a kínai és az indiai operáció. 2021-ben a Sequoia stratégiaváltást jelentett be az Egyesült Államokban és Európában, nagyobb mérlegelési jogkört adva a helyi menedzsmentnek. De a kínai és az indiai ág eddig nem jutott hasonló önállósághoz. 

A szétválasztás után 

a három független egység megszünteti a back-office funkciók megosztását

az informatika, a pénzügy és a számvitel területén.

A Sequoia rázós évet zárt tavaly,  a technológiai és startupértékelések zuhanása több milliárd dolláros nyereséget törölt kockázati alapjaiban, miközben a cég kénytelen volt leírni a csődbe ment FTX kriptotőzsdébe fektetett pénzt is. Ezért bocsánatot kértek a befektetőktől.

A tervek szerint

az amerikai és európai kockázatitőke-üzletág továbbra is a Sequoia Capital nevet viseli.

A Sequoia China megváltoztatja angol nevét HongShanra. Indiában és Délkelet-Ázsiában a cég Peak XV Partners néven lesz ismert, ami utalás a Mount Everestre.