Közélet

Biden nem létező összegekből támogatná Ukrajnát, legalábbis ezzel nyugtatja az európai szövetségeseit

Az Egyesült Államok elnöke telefonos egyeztetést tartott az európai szövetségeseivel. Ezen a megbeszélésen biztosított mindenkit, hogy az USA folytatni fogja Ukrajna támogatását az oroszok elleni háborúban. Ezzel csak az a probléma, hogy a szövetségi törvényhozás alsóházában elfogadott átmeneti költségvetés nem tartalmaz forrást Ukrajna segélyezésére.

Joe Biden Ukrajna folytatódó amerikai támogatásáról biztosította az Egyesült Államok szövetségeseit egy telefonértekezleten kedden – közölte a washingtoni Fehér Ház. Az amerikai elnök azt követően kezdeményezett telefonos egyeztetést többségében európai partnerekkel, hogy az amerikai szövetségi törvényhozás alsóházában szombaton csak úgy kapta meg a többséget az átmeneti költségvetés, hogy abban nem szerepelt az ukrajnai támogatás folytatásához szükséges összeg.

US President Joe Biden announces the White House Office of Gun Violence Prevention, in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, September 22, 2023. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Fotó: AFP

A Fehér Ház az egyeztetés részleteiről nem számolt be, de Joe Biden a hét végén azt hangoztatta, hogy „az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem engedheti meg Ukrajna támogatásának megakadását”.

A telefonos egyeztetésen többek között részt vett Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Japán, Románia, Lengyelország, az Európai Bizottság és az Európai Tanács vezetője és a NATO főtitkára.

Andrzej Duda lengyel államfő a megbeszélésről egy sajtótájékoztatón számolt be, és azt mondta, hogy 

az amerikai elnök biztosította őket az Egyesült Államok folytatódó támogatásáról Ukrajna javára, és „erős meggyőződéséről azt illetően, hogy a kongresszus nem fordít hátat” Ukrajna további támogatásának. 

A lengyel elnök beszámolója szerint Joe Biden arról beszélt, hogy a kongresszusban sokkal szélesebb az Ukrajna mögötti kiállás, mint azt a média bemutatja.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a közösségi médiában megjelent posztjában hasznos telefonbeszélgetésnek nevezte az egyeztetést, és úgy értékelte, hogy minden résztvevő elkötelezettségét hangoztatta Ukrajna támogatása mellett az Oroszország ellen vívott háborújában, „tartson, ameddig tart”.

Az amerikai képviselőház republikánus tagjai között az elmúlt hónapokban széles ellenzéke alakult ki Ukrajna feltétel nélküli további támogatásának, ezért vették ki az amerikai kormányzati intézmények működését biztosító jogszabályból a kérdést.

A Kevin McCarthy házelnök által 45 napra kidolgozott kompromisszumos büdzsével vált elkerülhetővé október 1-jétől az amerikai kormányzati intézmények többségének leállása. A képviselőház elnöke ígéretet tett, hogy az Ukrajnának szánt amerikai költségvetési forrásokról külön törvényt terjeszt a képviselőház elé.

Kevin McCarthy ellen ugyanakkor – a költségvetési kompromisszum ellenére – a republikánusok konzervatív frakciójának tagja, Matt Gaetz képviselő a leváltására irányuló szavazást kezdeményezett, amely helyi idő szerint kedden délután várható.

 

támogatás amerikai elnök Ukrajna
Kapcsolódó cikkek