Közélet

Brutális mennyiségű fegyvert vásárolt fel az izraeli lakosság

Az izraeli háború hatására az állampolgárok minden korábbinál több fegyvertartási engedélyt váltottak ki. A lőterek kihasználtsága is 100 százalékos Izraelben.

Az izraeli háború kitörése óta olyan sokan adtak be kérelmet fegyvertartási engedélyre Izraelben, hogy a Belbiztonsági Minisztérium hatvan új alkalmazottat vett fel az ügyintézés felgyorsítása érdekében. A lőtereken is telt ház van, és a fegyverboltok is eladási rekordokat döntenek – számolt be róla a Zsido.com.

Fotó: Shutterstock

Az oldal által ismertetett adatok alapján idén már összesen 27 ezer fegyvertartási engedélyt adtak ki civilek számára. Ez nagyon jelentős emelkedésnek számít, hiszen 2022-ben egész évben kevesebb mint 13 ezer, tavaly előtt pedig alig tízezer engedélyt adtak ki. Nemcsak a lakosság, hanem az állam is rengeteg új fegyvert vásárolt, melyeket olyan településeken osztanak ki a biztonsági egységeknek, melyek fokozott kockázatnak vannak kitéve a szomszédos országok miatt.

A hatályos izraeli törvények egy darab félautomata pisztoly tartását engedélyezik azoknak a büntetlen előéletű állampolgároknak, akik lakóhelye vagy munkahelye a Palesztin Hatóság területe közelében található.

Bár a jogszabály szerint az új bevándorlók számára az első három évben nem teszi lehetővé a fegyvertartási engedély kiváltását, ezt a kitételt a napokban tervezik visszavonni.

Izraelben nemcsak a fegyverek keresett árucikkek, hanem az olyan taktikai kellékek is, mint az éjjellátó irányzékok vagy a golyóálló mellények.

Az országban a fegyvertartási engedély megszerzéséhez előírás egy négy és fél órás, elméleti és gyakorlati képzést egyaránt magába foglaló tanfolyam elvégzése, majd ötven lövést kell sikeresen leadni egy céltáblára. Egy olcsóbb pisztoly ára 3000 sékel (300 ezer forint), egy drágább, jól felszerelt modell ennek a duplája is lehet. Ehhez jön még a lőszer költsége is: az Izraelben leginkább elterjedt, 9 milliméteres töltények esetén egy ötvendarabos doboz legalább 120 sékelbe kerül.

Szintén költséget jelent a lőtérhasználat díja is. Azonban a háború hatására az izraeliek nem sajnálják a pénzt erre a célra sem, és igyekeznek minél nagyobb jártasságot szerezni a beszerzett fegyverek használatában. Ami nem olyan könnyű, hiszen az elmúlt hetekben a lőterek foglaltsága is 100 százalékos, így nem könnyű bejutni gyakorolni.

Több mint kétezer gyermek halt meg Gázában, az üzemanyaghiány tovább ront a helyzeten

A gázai övezetben az üzemanyag az életet jelentheti, azonban a harcok során is használhatják, Izrael emiatt akadályozza a palesztinokhoz jutását..

 

tanfolyam fegyvertartási engedély izraeli háború Izrael háború
Kapcsolódó cikkek