Közélet

Több mint kétezer gyermek halt meg Gázában, az üzemanyaghiány tovább ront a helyzeten

A gázai övezetben az üzemanyag az életet jelentheti, azonban a harcok során is használhatják.

Immár tizennyolc napja tart az izraeli háború. A nemzetközi segélyszervezetek ismételten tűzszünetre szólítanak fel Gázában, miután az orvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy az üzemanyagra vonatkozó izraeli blokád miatt hamarosan még több csecsemő és kórházban fekvő sebesült fog meghalni. Az egyik szervezet adatai szerint az elmúlt hetekben csaknem 2000 gyermek vesztette életét a gázai övezetben – számolt be a CNN.

Paramedics transport on a gurney an injured woman arriving after Israeli bombardment, at the Kuwaiti hospital in Rafah in the southern Gaza Strip on October 21, 2023 amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Thousands of people, both Israeli and Palestinians have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip, entered southern Israel in a surprise attack leading Israel to declare war on Hamas in Gaza on October 8. (Photo by Said KHATIB / AFP)
Fotó: AFP

Az elmúlt napokban Izrael fokozta a bombázásokat az ostromlott területeken. Yoav Gallant védelmi miniszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy többoldalú hadműveletre készülnek a Gázai övezetet ellenőrző Hamász ellen, a földről, a levegőből és a tengerről is.

Hétfőn a Hamász szabadon engedett két izraeli állampolgárt, két idős nőt, miközben egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik a szervezetre, hogy biztosítsa a többi elrabolt és Gázába hurcolt fogoly szabadon bocsátását is.

Gáza szinte a háború kezdete óta bombázás alatt áll. Az izraeli légicsapások egész városnegyedeket tizedeltek meg, házakat, iskolákat és mecseteket tettek a földdel egyenlővé. A Save the Children segélyszervezet hétfői közleménye szerint több mint egymillió gyermek eshetett csapdába a területen, akiknek nincs hová menniük, és felhívták a figyelmet a gyógyszerek és a létfontosságú egészségügyi infrastruktúrát működtető elektromos áram hiányának pusztító hatásaira az enklávéban.

Az elmúlt 17 napban mintegy kétezer gyermek vesztette életét Gázában, és további 27 Ciszjordániában.

A szervezet adatait a Hamász által ellenőrzött gázai palesztin egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai is megerősítik. Nyilvántartásuk szerint a gázai övezetet ért izraeli csapások halálos áldozatainak száma legalább 5087-re nőtt, közülük 2055 gyermek volt.

A gázai övezetben az üzemanyag az életet jelentheti. Üzemanyag nélkül nem lehet vizet szivattyúzni vagy sótalanítani, és a kórházak áramellátását biztosító generátorok sem működnek, amelyek az inkubátorokat, a lélegeztető- és a dialízisgépeket működtetik, valamint a sebészeti eszközöket sterilizálják.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint tizenkét kórház és 32 egészségügyi központ nem működik a térségben üzemanyaghiány miatt. Az aggasztó hiány ellenére a hét végén az egyiptomi rafahi határátkelőről érkező humanitárius segélykonvoj részeként egyetlen üzemanyag-szállító teherautó sem érkezett Gázába. Tel-Aviv többször is elmondta, hogy az üzemanyagot a Hamász a saját háborús erőfeszítéseihez, többek között rakétatámadásokhoz használná fel, emiatt nem engedi át a blokádokon.

A felvetésekre az izraeli hadserek posztolt egy fotót arról, hogy mekkora tartalékon ülhet a Hamász. Mint írták: „A gázai civileknek és kórházaknak üzemanyagra van szükségük az áramtermeléshez. A Hamásznak van ilyen üzemanyaga.”

 

ENSZ: azonnali tűzszünetre van szükség Gázában

Az ENSZ szerint még mindig a legfontosabb lépés az azonnali humanitárius tűzszünet, de felhívta a figyelmet a nemzetközi jog megsértésére is a civil foglyokkal kapcsolatban.

 

Gázai övezet izraeli háború gyógyszer Hamász gyermek
Kapcsolódó cikkek