Debrecenben fogtak el egy férfit, aki egy közismert csomagküldő szolgáltatás nevében küldött adathalász sms-eket, majd felhasználta a megszerzett bankkártyaadatokat.

20230310 Debrecen

Feszülten várták a letartóztatásukról szóló döntést a korrupcióval vádolt hajdú-bihari határrendészek.
A Katonai Tanács döntött a kényszerintézkedésükről.

Fotó: Czinege Melinda CZM
Hajdú-Bihari Napló
Fotó: Czinege Melinda

A koronavírus-járvány idején megnövekedett az online vásárlások száma, ezzel együtt emelkedett a különböző csomagküldő szolgálatok forgalma is, mindezzel pedig az online csalások is új lendületet kaptak. Legutóbb Debrecenben, a Mátrix Projekt keretein belül fogtak el egy ukrán nemzetiségű férfit, aki éppen ATM-nél vett fel több százezer forintot egyik áldozata bankszámlájáról – tájékoztatott a Police.hu.

Az ukrán férfi által elkövetett online csalás sértettjeinek száma már meghaladta a hatvan főt.

A rendőrség újból felhívta a figyelmet arra, hogy ha csomagküldőtől érkezik sms, bizonyosodjunk meg arról, rendeltünk-e bármit interneten, és várunk-e egyáltalán tájékoztatást. 

Ha nem adtunk le rendelést, töröljük az üzenetet, és semmiképpen ne kattintsunk az abban szereplő linkre.

Kiemelték, hogy a kiberbűnözők az emberek gyanútlanságát használják ki az adatok megszerzése érdekében. Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat találhatunk a Kiberpajzs oldalán.

Nemrég egy hasonló, új csalási módszerrel kapcsolatban is adott ki tájékoztatást a rendőrség. Az áldozatokat szintén sms-ben keresik, de a rendőrség nevében, hogy különböző bírságokat fizessenek be az üzenetben lévő linken, amely természetesen hamis.