A finn hatóságok szerint egy hajó horgonya sértette fel a Balti-tenger alatt futó, Finnországot és Észtországot összekötő Balticonnector gázvezeték sérülését. A hatóságok a kérdéses horgonyt – melynek egyik ága hiányzik – megtalálták és azt ki is emelték a mélyből.

A tájékoztatás szerint a sérülés egyik oldalán széles nyomot is hagyott a horgony a tengerfenéken, mely a másik oldalon, keskenyebben ugyan, de tovább folytatódott, kilométereken keresztül. A rendőrség az előzetes nyomozás során megállapította, hogy a kínai hajózási társaság hongkongi lobogója alatt közlekedő hajó mozgása megegyezik a csősérülés időpontjával és helyével.

a cutter on the Baltic sea
Fotó: GettyImages

A hatóságoknak nem sikerült a 6 tonnás horgony feltételezett gazdájával, a kínai Newnew Polar Bear nevű hajóval kapcsolatba lépniük, ám noha ez a hajó a nyomozás fő célpontja, más lehetőségeket sem zárnak ki. Azonban a tengerfenéken található nyom egybevág a hajó mozgásával. Most azt próbálják kideríteni, hogy a gázvezeték megrongálása szándékosan történt-e, vagy csupán véletlen – olvasható az yle nevű finn portálon.

A gázvezeték legkorábban jövő áprilisban kezdheti meg ismét működését a rongálás után. A nyomozás tengeri része a horgony kiemelésével befejeződött a finn hatóságok szerint.