Legalább 22 főt megölt és mintegy 80 főt megsebesített szerda este az amerikai Maine állam Lewiston városában egy fegyveres, akit okleveles lőfegyveroktatóként azonosítottak a hatóságok.

At least 22 dead in multiple shootings in US state of Maine
Fotó: Anadolu via AFP

A rendőrségi sajtótájékoztató szerint a 40 éves Robert Card tartózkodási helyét nem ismerik, a férfit több száz rendőr keresi, a járművét már sikerült előkeríteni. Szakmája miatt a férfi gyakorlott a fegyverhasználatban, és tagja volt a fegyveres erőknek tartalékos katonaként. 

Egyes jelentések szerint mentális problémákkal küzdött, két hétig intézetben is ápolták ezek miatt.

Helyi sajtóinformációk szerint az ámokfutó legalább 22 embert megölt és mintegy 80 főt megsebesített, ám a pontos számok egyelőre nem ismertek. Lewiston város lakosságát óvatosságra intették, és arra, hogy zárkózzanak be lakásukba. A város fontos útjait lezárták.

A fegyveres férfi több helyszínen is lecsapott szerda este, így egy étteremben és egy bowlingteremnél is tüzet nyitott, az előzetes vizsgálatok szerint egy gépkarabélyból. A hatóság fotót is megjelentetett a férfiról, aki a kép alapján utcai ruhát visel, és kezében fegyverrel látható.

A nyomozók helyi idő szerint éjfél körül nagy számban jelentek meg Lewiston kórházánál, ahova a sérülteket is szállították. A Fehér Ház közlése szerint Joe Biden elnök szerdán este telefonon beszélt Maine állam kormányzójával és az állam kongresszusi tagjaival, szenátorokkal és képviselővel is, akiknek szövetségi segítséget felajánlott.