Nemzetközi gazdaság

Félreértés, ez még nem a totális háború: az izraeli védelmi erők tisztázták, mi történik most Gázában

Az izraeli háború péntek esti fejleményeiről elterjedt az az értelmezés, hogy megindult a zsidó állam régóta ígért offenzívája Gázában. Csakhogy ezt a haderő cáfolja.

Tagadják az izraeli illetékesek, hogy megindult volna az invázió Gázában – erről az ABC News számolt be.

tankok
Az izraeli védelmi erők videóján az látszik, hogy izraeli tankok gördülnek be a Gázai övezetbe 2023. október 27-én, de ez még nem az invázió. Fotó: IDF

Az amerikai tévétársaság interjút készített Peter Lernerrel, az izraeli védelmi erők szóvivőjével, 

aki egyértelműen tagadta, 

hogy a péntek estére bejelentett, kibővített hadművelet egyenértékű lenne a korábban számtalanszor beharangozott szárazföldi invázióval Gáza területén. Lerner azt is megismételte, hogy a zsidó haderő mindent megtesz a civil veszteségek elkerülése érdekében, de arra is emlékeztetett, hogy ez egy háború, amelyet a Hamász kezdett.

A nyilatkozattal összhangban egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő az ABC Newsnak arról beszélt, hogy az izraeliek csak egy korlátozott mértékű behatolást indítanak, és abba is beleegyeztek, hogy ezzel egy időben humanitárius támogatást is nyújtanak.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne történne éppen minden eddiginél (október 7-e óta) intenzívebb csapássorozat a gázai enklávé területén. Mégis, egyelőre úgy tűnik, a határ közelében felsorakozó izraeli hadoszlopok valóban nem indultak meg Gáza felé. Az viszont kijelenthető, hogy immáron nemcsak az északi részekre hullik a bomba, hanem a keleti oldalon is masszív támadás ment végbe. „A helyzet félelmetes” – fogalmazott tömören az ott tartózkodó Tareq Abu Azzoum, az Al Jazeera tudósítója.

 

Félreértés háború Gáza behatolás
Kapcsolódó cikkek