India idős népessége 2050-re megduplázódik, a gyermekek és a fiatalok számát is meg fogja előzni, míg a munkaképes felnőttek aránya csökkenni fog – írta a CNBC.

Delhi,,India-november,5:,Unidentified,People,Walk,On,Chawri,Bazar,In
Fotó: Shutterstock

A hatvanéves és idősebb emberek száma a 2022-es 149 millióról 2050-re 347 millióra fog nőni 

– derült ki az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) a héten közzétett jelentéséből. A tanulmány azt is kimutatta, hogy 2046-ra az idősek száma Indiában meghaladja majd a 0–14 éves gyermekekét, és a 15–59 évesek száma is csökkenni fog. A dél-ázsiai ország a világ legnépesebb országa, és az indiaiak 65 százaléka 35 év alatti.

Az ENSZ-ügynökség előrejelzései azonban azt mutatják, hogy bár India teljes népessége 2022 és 2050 között 18 százalékkal fog növekedni – ám ebben az időszakban az idősek száma 134, ezen beül pedig a 80 év felettieké 279 százalékkal fog megugrani. Azaz három évtized múlva minden ötödik ember idős lesz az országban.

India nincs egyedül, a világ többi részén is hasonló problémákkal kell majd szembenézni. Az UNFPA előrejelzése szerint a 60 éves és idősebb emberek száma világszerte megduplázódik, és 2050-re eléri a 2,1 milliárdot.

Az idősek számának és arányának növekedése a világ valamennyi régiójában megfigyelhető lesz, s bár a kevésbé fejlett régiókban ez alacsonyabb lesz, általánosságában kijelenthető, hogy az emberi társadalom elöregszik 

– állapította meg a jelentés. A fejlett országokhoz hasonlóan India idősödő népességének növekedése is számos társadalmi-kulturális és gazdasági kihívást fog okozni.

Az UNFPA kiemelte, hogy növekedni fog az özvegyek száma, mivel a nők általában tovább élnek, mint a férfiak, ezért a politikáknak és programoknak különösen ezeknek a nagyon idős nőknek a speciális szükségleteire kell összpontosítaniuk.

Egy a jelentésben idézett 2018-as tanulmány szerint a 60 éves és idősebb férfiak 51 százaléka dolgozott, szemben a nők 22 százalékával. A vidéki Indiában élő nőket a városi régiókban élőkhöz képest ráadásul jobban érinti a betegség, az elszigeteltség, a rossz közlekedés és a jövedelmi bizonytalanság, valamint a megfelelő egészségügyi ellátás hiánya.

Az öregedés közvetlenül összefügg a gazdasági függőséggel, mivel a jövedelemkiesés a megnövekedett egészségügyi kiadásokkal párosul. A bejelentett munkaerőpiacon való alacsony részvétel korlátozza a fix nyugdíjhoz való hozzáférést, és növeli a gazdasági bizonytalanságot

– mondta az UNFPA. Ez a probléma sürgős megoldásokat fog követelni, ami tovább erősíti az India modernizálására való törekvést.

Globális baj: elhervasztják India zöldülését az amerikai megújulóenergia-támogatások

Az indiai gazdaság energiaigényének háromnegyedét szénerőművek adják. Jelenleg esélytelenek a megújulóprojektek, mert a helyi támogatás nem versenyképes. Ezzel mindenki veszít, mert az éghajlatváltozás egy zéróösszegű „játék”.