Nemzetközi gazdaság

Hiába a nagyobb népesség, az indiai munkaerő még sokáig nem tudja lekörözni a kínait

Kevés nő dolgozik, és alacsony a termelékenység is Indiában, innovációban viszont nagyon jól állnak.

Hiába India a világ legnépesebb országa, a munkaerőpiaca változatlanul elmarad Kínáétól. Az Oxford Economics elemzése szerint Indiában csak a munkaképes korú lakosság 51 százaléka dolgozik, ami 25 százalékponttal alacsonyabb a kínainál.

India Education
Indiában sok a munkaképes korú, de gyenge az oktatás.
Fotó: AFP

„Bár az arány idővel emelkedni fog, az előrejelzésünk szerint az indiai a 2040-es évek végéig kisebb lesz, mint a kínai” – írták az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely munkatársai. Ahhoz, hogy ezen a téren már 2030-ra elérjék Kínát, az kellene, hogy a foglalkoztatás meghaladja a 70 százalékot.

India népessége a becslések szerint 1,425 milliárd fő, jelentős része munkaképes korú, vagyis 15 és 64 év közötti. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a következő két évtizedben India eltartottsági rátája lesz az egyik legalacsonyabb a regionális gazdaságok között – hangsúlyozta Santanu Sengupta, a Goldman Sachs Research Indiával foglalkozó közgazdásza.

Magyarán itt lesz a legmagasabb az arány a teljes és a munkaképes korú népesség között, vagyis India esetében arányosan több olyan munkaképes korú felnőtt van és lesz, aki képes eltartani a fiatalokat és az időseket.

A nők foglalkoztatásán kell leginkább javítani. Fotó: Rebecca Conway / AFP

India lakosainak száma az előrejelzések szerint a 2060-as évekre éri el a csúcsot valamivel 1,7 milliárd alatt, míg addigra a kínaiak száma a jelenlegi 1,42 milliárdról 1,1 milliárdra csökken.

A két ország foglalkoztatásában a legnagyobb különbséget a nők jelentik.

Kínában a nők 71 százaléka dolgozik, míg Indiában csak 25 százalék, vagyis az arányuk alacsonyabb, mint olyan szegény országokban, mint Pakisztán (26 százalék) és Banglades (40 százalék.) A régió többi fejlődő országában is jobb a helyzet az indiainál, Indonéziában, Malajziában, Laoszban, Thaiföldön és Vietnámban is dolgozik a nők több mint fele.

További kihívás a termelékenység, ami az Oxford Economics szerint nagyrészt a megfelelő oktatás és egészségügy hiányának a következménye.

Kolkata,,India,,November,2019:,Rabindra,Bharati,University,Is,A,UniversityKolkata, India, November 2019: Rabindra Bharati University is a university in Kolkata, India. It is also the birth place of the poet Rabindranath Tagore.
Innováció terén jól áll India, de a humántőke-szint elmarad Kínáétól. Fotó: Shutterstock

India átlagos humántőke-szintje, amely meghatározza a munkaerő termelékenységét, és amelyet különböző oktatási és egészségügyi eredmények határoznak meg, szintén elmarad Kínától és a legtöbb regionális versenytársától

– olvasható a jelentésben. A Világgazdasági Fórum adatai szerint az írástudók aránya 2018-ban Indiában 74 százalék volt, Kínában 97 százalék. Önmagában a szám nem meglepő, hiszen az indiai oktatás színvonala továbbra is gyenge, és tovább rontott a helyzeten a koronavírus-járvány és az iskolák bezárása, különösen vidéken.

Ami az egészségügyi normákat illeti, Indiában a születéskor várható élettartam 2019-ben 70,9 év volt, míg Kínában 77,7 év. Indiában tízezer lakosra mindössze 7,3 orvos jutott, míg Kínában 23,9.

Az oktatás és az egészségügyi ellátás minőségének javításához elengedhetetlen, hogy az ország a jelenleginél sokkal több pénzt fordítson ezekre a területekre. Az oktatási kiadások az indiai mindössze 2,9 százalékát teszik ki, ami elmarad a kormány által 2020-ra kitűzött 6 százalékos céltól. Kínában a GDP 4 százalékát fordítják erre a célra, a világvezető Norvégiában 6,6, Chilében 6,5, Izraelben 6,2, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban 6 százalékát, Magyarországon 4,7 százalékot.

Injured local resident Gouranga Saha, 68, lies in a bed after receiving treatment at Siliguri Hospital following an earthquake in Siliguri on January 4, 2016. A strong 6.7 magnitude earthquake struck northeast India near the country's borders with Myanmar and Bangladesh early on January 4, sending people fleeing into the streets with dozens injured in the panic.    AFP PHOTO / Diptendu DUTTA (Photo by DIPTENDU DUTTA / AFP)
Egészségügyre kevesebbet költ India sok más országnál. Fotó: AFP

És bár az egészségügyi kiadások Indiában idén a GDP 2,1 százalékára emelkedtek, ez még mindig alacsonyabb, mint sok más országban, például Kínában, ahol ez 6,5 százalék – az Egyesült Államokban pedig 16,6 százalék. Tavaly a GDP több mint 11 százalékát tették ki az egészségügyi kiadások Németországban, Franciaországban, Japánban, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Svájcban, Új-Zélandon, Hollandiában és Kanadában is, igaz, ezek mind fejlett ipari országok.

Jól teljesít viszont India az innováció terén, az ENSZ Szellemitulajdon-világszervezetének (WIPO) szerdán közölt, legfrissebb jelentése szerint a vizsgált 132 ország között a 40. helyet foglalja el, és első a közép- és délkelet-ázsiai régióban.

 

indiai gazdaság kínai gazdaság munkaerő
Kapcsolódó cikkek