Közélet

Izraeli háború: elmondja a szakértő az igazságot a Hamászhoz került ukrán fegyverekről

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő szerint nem lehet kizárni, hogy korrupt ukrán tisztek adtak el fegyvert iszlamista szélsőségeseknek.

Reagált a közösségi oldalán Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő azokra a feltételezésekre, amelyek szerint ukrajnai háborúban bevetett nyugati fegyverek kerültek volna a Hamászhoz, amelyeket a hét végén kitört palesztin–izraeli háborúban állítólag bevetettek.

Fotó: Jack Guez

Szerinte nem lehet kizárni, hogy korrupt ukrán tisztek – tudva vagy nem tudva – adtak el fegyvert iszlamista szélsőségeseknek.

Erre azonban az égvilágon semmilyen bizonyíték nincs

  tette hozzá a szakértő, aki szerint azt se lehet elvetni teljesen, hogy orosz szolgálatok a zsákmányolt nem kevés nyugati fegyverből adtak át a Hamásznak és a Hezbollahnak is.

Jelezte, hogy tudatosan csak és kizárólag az orosz kormány érdeke, hogy iszlamista szélsőségesek Ukrajnának adott nyugati fegyverhez jussanak, mert ez kiválóan használható Ukrajna ellen a propagandában. „Ez teljesen tiszta és logikus, mint ahogy az is, hogy az izraeli háború alapvetően Oroszországnak kedvez, és nem Ukrajnának (de ettől még aligha Oroszország a felelős érte, nem hiszem, hogy ekkora befolyásuk lenne a térségben vagy magára Iránra).” 

 

izraeli háború Hamász Demkó Attila
Kapcsolódó cikkek