Egy percnél is rövidebb videót töltött fel a Hamász a közösségi médiába a Gázában most már tizedik napja fogva tartott túszokról.

Mia Schem, túsz
Mia Schem az első olyan túsz, akiről a Hamász videót hozott nyilvánosságra. Fotó: Twitter

A terrorszervezet ebben egy 21 éves lányt mutat, akit Mia Schemnek hívnak. Ő izraeli–francia kettős állampolgár és október 7-én rabolták el a palesztin militánsok Sderot településéről egy buliból. Ez közvetlenül a gázai enklávé közelében fekszik és a Hamász itt mészárolt le csaknem háromszáz fiatalt. Miát viszont elhurcolták. 

A felvételen az látható, hogy a lány megsebesült a karján. Állítólag meglőtték. A videóban azt mondja, hogy Gázában van és a túszejtői háromórás operációt hajtottak végre rajta. „Gondoskodnak rólam, kapok gyógyszert is, minden rendben. De kétségbeesve várom, hogy hazavigyenek innen a családomhoz, az apámhoz, az anyámhoz és a testvéreimhez” – mondja Mia. Majd végül kifakad belőle egy üzenet, vélhetően az izraeli hatóságoknak címezve:

Kérlek, vigyetek ki innen minket amint az lehetséges! Köszönöm.

Pontosan nem tudni, mikori a videó, mindenesetre a The New York Times elemzése szerint a videófájlban található metaadatok arra utalnak, hogy a felvételek egy részét legalább hat nappal ezelőtt rögzítették. Vagyis hiába most hozták nyilvánosságra a képkockákat, bizonyosan nem lehet kijelenteni, hogy a lány életben van. A családja ugyanakkor megerősítette, hogy valóban Mia látható a felvételen.

Édesanyja, Keren Schem elmondta, hogy összeomlott a videót megnézve. „Láttam, hogy él, de azt is, hogy megsebesült. Nagyon meg van rémülve és az is egyértelmű, hogy csak azt mondja, amit megszabtak neki” – fogalmazott.

A fejleményre az izraeli védelmi erők is reagáltak. Az IDF szóvivője szerint több ilyen klip is napvilágra kerülhet, hiszen a terrorcsoport több mint 200 foglyot tart fogva. „Ez a Hamász pszichológiai terrorja Izrael polgárai ellen. Ebben a videóban a Hamász kvázi humanitárius szervezetként próbálja bemutatni magát, miközben valójában gyilkos terroristák” – szögezte le.

Izraeli háború: vérfagyasztó bejelentést tett Irán – megelőző csapás készül

A perzsa állam figyelmeztetett, hogy semmiféle izraeli katonai akcióhoz nem járul hozzá a Gázai övezetben. Ebben szövetség jöhetett létre Irán, Szíria és Libanon között.