Közélet

Katasztrófa van készülőben: leállt Gáza utolsó tengervíz-sótalanító üzeme

Néhány nap múlva tragédiába torkollhat a gázai helyzet. Miután Izrael nem enged be se vizet, se áramot, se más ellátmányt Gázába, a terület lakossága rá volt utalva a tengervíz-sótalanító üzemre. Most ez is leállt, így napokon belül százezrek maradhatnak ivóvíz nélkül.

Leállt a tengervíz-sótalanító üzem Gázában – közölte az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége. Ezzel Gáza szinte teljesen elveszítette a ivóvízellátását.

Daily life amid Israeli airstrikes in Gaza StripGAZA CITY, GAZA - OCTOBER 17: Palestinians carry their bottles of water after Israeli authorities have ceased supplying electricity, water and food as Israeli airstrikes continue in Gaza Strip on October 17, 2023. Ali Jadallah / Anadolu (Photo by Ali Jadallah / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

Az ENSZ közleményében az is olvasható, hogy 

a Gázai övezet kórházai számára már csak 24 órára elegendő üzemanyag áll rendelkezésre. 

Az ENSZ attól tart, hogy a következő napokban tömegek halhatnak meg a területen, ha nem jutnak újra vízhez és áramhoz – írta meg a Haaretz.

A Hamász október 7-i támadása után Izrael elvágta a Gázai övezetet a víz- és áramutánpótlástól, valamint élelmiszert és üzemanyagot sem enged be a területre. Mivel Gázának Izraelen kívül csak egy szomszédja van, így a világ Egyiptomtól várja, hogy segítségére siessen a palesztin lakosságnak. Egyiptom azonban aggódik a határánál duzzadó menekülttömeg miatt és egyelőre nem tett lépéseket a segítség felé. Az egyiptomi külügyminiszter annyit közölt, hogy készek beengedni a humanitárius segélyeket a rafahi határátkelőn, de egyetlen palesztint sem engednek be az országokba.

Mi az a tengervíz-sótalanító üzem?

Az Izraellel szomszédos Gáza egy rendkívül szegény terület, ahol hatalmas problémát jelent az ivóvízellátás.

Az még 2018-ban jelentette be, hogy egy korszerű sótalanító üzemet épít Gázába. A kétmilliós lakossággal bíró terület korábban Izraelre és a már meglévő tengerparti akviferre volt ráutalva. A gázai sótalanító kapacitása 55-60 millió köbméter víz évente, viszont ezt a mennyiséget 180 millió köbméterből tudta előállítani. Az Ecolounge.hu azt írta, hogy az ebből az üzemből kipumpált víznek mindössze 3 százaléka felelt meg az uniós ivóvízminőségi szabványoknak. Ennek ellenére több százezer ember van ráutalva erre az üzemre.

2018-ban az EU-tagok 77,1 millió eurós vállalást állítottak össze egy korszerű sótalanító üzem felépítésére.

A sótalanítás egy olyan eljárás, amelynek során a tengervízből ivóvizet lehet előállítanak. Ez egy rendkívül drága folyamat, ráadásul a megtisztított vizet nem lehet nagy távolságra szállítani, így nagyjából csak azt a területet tudják ellátni ezek az üzemek, ahol működnek.

Mindeközben a német kancellár, Olaf Scholz megérkezett az izraeli Ben Gurion nemzetközi repülőtérre, ahol Eli Cohen külügyminiszter fogadta.

 

Gázai övezet izraeli háború Izrael tengervíz Egyiptom
Kapcsolódó cikkek