Közélet

Kemény kritikával illette az EU Ukrajna-politikáját Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Bizottság költségvetése háborúval számol. Szijjártó szerint a béke megteremtése fontosabb lenne.

Továbbra is háborúpárti az ukrajnai helyzettel kapcsolatos brüsszeli megközelítés, az Európai Bizottság húszmilliárd eurós előterjesztésében minden benne van, ami a háborúról szól, de továbbra sincs benne semmi, ami arról szólna, hogy miként lehetne békét teremteni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban. A tárca közleménye szerint a miniszter EU külügyi tanácsülését követő sajóértekezletén arról számolt be, hogy az ukrajnai biztonsági garanciákról szóló javaslatokat tárgyalták meg, amelyek alapján a következő négy évben húszmilliárd euróval támogathatnák a fegyverszállítást, illetve kiképző missziót telepíthetnének az országba.

Szíjjártó Péter
Fotó: Szíjjártó Péter / Facebook

Ezen kívül az európai védelmi ipar fejlesztéséről is szól az előterjesztés, sőt egyesek arról beszélnek, hogy Ukrajnában is hadiipari beruházást kellene végrehajtani. Fontos elem továbbá az ukrajnai újjáépítés és az újabb szankciók elfogadása Oroszországgal szemben.

Tehát minden benne van, ami a háborúról szól, de sajnos továbbra sincsen benne semmi ebben az előterjesztésben, ami arról szólna, hogy hogyan is lesz béke. Jól láthatóan az európai megközelítés, a brüsszeli megközelítés az ukrajnai eseményekhez továbbra is háborúpárti. Brüsszelben arra számítanak, hogy a további négy évben is háború lesz Ukrajnában, mi ezt nem fogadjuk el

– jelentette ki a tárcavezető. Aki szerint ha nem számolnánk azzal, hogy még négy évig háború lesz, akkor semmi nem indokolná, hogy miért kellene további négy évben is ekkora mennyiségű, hatalmas összegű pénzért fegyvereket szállítani Kijevnek.

Szijjártó Péter szerint továbbra sem hajlandó Brüsszelben, Luxemburgban, Nyugat-Európában senki beszélni arról, hogy akkor hogyan is lesz béke. Úgy véli, hogy Európa továbbra is háborús pszichózisban szenved, és nem hajlandó a béke lehetőségét még csak megvitatni sem.

Szeretném azt is elmondani, hogy akár fegyvergyártás, akár kiképzés telepítése Ukrajna területére, egy háborús területre, az számunkra teljes mértékben elfogadhatatlan, mert egy ilyen döntés azonnal háborúba rántaná az Európai Uniót is, amely egyébként nem is egy biztonsági, hanem egy politikai-gazdasági integráció

– emelte ki a külügyi tárca vezetője.

Borrell: a humanitárius katasztrófa elkerülése a tét Gázában

A külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Luxemburgban arról beszélt, hogy kulcsfontosságú a segélycsomagok eljuttatása. Az uniós külügyminiszterek a diplomáciai rendezést szorgalmazzák.

A miniszter az ellen is tiltakozott, hogy biztonsági okokkal próbálnak hazánkra nyomást gyakorolni Ukrajna európai uniós csatlakozásának felgyorsítása érdekében. Kiemelte, hogy az Európai Unió nem biztonsági szervezet, ez egy politikai-gazdasági integráció, így biztonsági okokkal indokolni kizárólag egy ország leendő tagságát, számunkra teljes mértékben elfogadhatatlan.

Hozzátette, hogy több kollégája is bizonyos Ukrajna-fáradtságot emlegetett, ami azt jelenti, hogy nehéz fenntartani a közvélemény érdeklődését a kelet-európai országban zajló háború iránt, és különösen igaz ez most, amikor az izraeli konfliktus is némileg háttérbe szorítja az eseményeket.

Ha ez igaz, akkor ez még inkább aláhúzza a béke mielőbbi megkötésének szükségességét. Mert csak a békével tudjuk megmenteni az emberéleteket, csak a békével tudjuk elejét venni a pusztításnak

– zárta gondolatait Szijjártó Péter.

 

Európai Bizottság Szijjártó Péter Ukrajna orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek