Közélet

Két ukrán hadihajót lőttek éjjel az oroszok

Kijev vezető nélküli hajóit a Fekete-tengeren érte találat.

Vasárnapról hétfőre virradó éjjel két, vezető nélküli ukrán hadihajót ért találat a Fekete-tengeren. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a Szevasztopoli-öbölből kivezető hajózási útvonal mentén számos aknamentesítő és szabotázsmegelőző műveletet hajtott végre a haditengerészet – adta hírül a TASZSZ orosz hírügynökség.

Ukrainian guided-missile cruiser Priluki (C) is towed from Sevastopol's bay to transer to the Ukrainian Defence Ministry on April 11, 2014. After Moscow's takeover of Crimea last month, tensions have now spread to eastern Ukraine, where militants have stormed a series of strategic government buildings and demanded that Moscow send its troops for support. AFP PHOTO / VASILY BATANOV (Photo by VASILY BATANOV / AFP)
Fotó: AFP

A tárca tájékoztatása szerint a katonai megfigyelőberendezések két ukrán hajót észleltek moszkvai idő szerint hajnali 4 óra körül. Miután megállapították, hogy valóban ellenséges, vezető nélküli hajókról van szó, tüzet nyitottak arra a területre, és mindkét hajó találatot kapott.

Bár a minisztérium a sajtónak kihangsúlyozta, hogy a Szevasztopoli-öböl külső útszakaszán rendszeresen végeznek akna- és szabotázsellenes intézkedéseket, az ukránok szerint pont az oroszok azok, akik aknákat telepítenek a Fekete-tengerbe. A tengeri hadviselés azután erősödött fel a térségben, hogy Oroszország és Ukrajna nem tudott megállapodni a gabonafolyosó fenntartásáról. Bár Kijev a gabonaalku hiányában is próbál a tengeri utat használva gabonát szállítani, az oroszok ezt megpróbálják megakasztani.

Nemcsak a tengeren zajlanak az események. Ukrajna az éjszaka folyamán 36 drónnal próbált célpontokat támadni orosz területen, azonban ezeket a támadásokat a Fekete-tenger és a Krím északnyugati része felett az orosz légvédelmi rendszerek megsemmisítették.

Oroszország és Ukrajna is azt állítja, hogy lelőtte egymás drónjait

A Krími hídon vasárnap átmenetileg leállították a forgalmat. Az orosz erők öt Sahid típusú támadó drónnal és egy H–59-es manőverező robotrepülővel támadták Ukrajnát vasárnapra virradóra, a légvédelem az összes drónt megsemmisítette a levegőben.

 

 

gabonafolyosó ukrán hadihajó Ukrajna orosz-ukrán háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek