Ma reggel Európai Uniós külügyminiszterek egy csúcstalálkozón Kijevben: készen állnak fontolóra venni Volodimir Zelenszkij béketervét. A találkozót beárnyékolja, hogy jelenleg akadozik az amerikai támogatás és hogy hétvégén az „oroszbarát” párt nyerte a választásokat Szlovákiában

President Of Ukraine
Zelensky, Zelenszkij, ukraine, ukrajna, office,
Fotó: President Of Ukraine

A The Guardian beszámolója szerint Joseph Borrell, az külügyi és biztonságpolitikai főképviselője vezető beszédében egyik kérdést sem érintette, de hangsúlyozta az európai szolidaritást. 

[A találkozó] a világ stabilitásáról és kiszámíthatóságáról szól, mert ennek a háborúnak mély következményei vannak az egész világra nézve. Nekünk európaiaknak viszont egzisztenciális fenyegetést jelent, ezt talán nem mindenki látja így a világon. Nekünk európaiaknak viszont engedjék meg, hogy elismételjem: egzisztenciális fenyegetést jelent

– mondta Borrell beszédében.

Több forrás szerint a csúcstalálkozó fő témája Ukrajna EU-s csatlakozása lesz, valamit, hogy milyen támogatást nyújt az EU Ukrajnának és hogy továbbra is fenntartja a katonai támogatást.

Zelenszkij tíz pontból álló béketervét idén már kétszer is megvitatták a nemzetbiztonsági képviselők. Joe Biden, amerikai elnök is további támogatását fejezte ki Ukrajnának, miután a hétvégén az amerikai kongresszus megszavazta az átmeneti költségvetési törvényt. A törvényjavaslat 45 nappal meghosszabbította a kormányzati intézmények működéséhez és az alkalmazottak fizetésének folyósításához szükséges átmeneti jogszabályt, viszont nem tartalmazta a Kijevnek nyújtott segélyt, így Biden jelenleg csak szóban támogatja Ukrajnát.

Hamarosan Lisszabontól Luhanszkig terjedhet az Európai Unió

A német külügyminiszter az Európai Unió Tanácsának kijevi ülése után beszélt arról, hogy komolyan gondolják Ukrajna EU-csatlakozását. Annalena Baerbock szerint a közösség határai Lisszabontól Luhanszkig terjedhetnek majd. Ukrajna ugyan megkapta tavaly a tagjelölti státuszt az EU-ban, azonban szakértők többször is jelezték, hogy a tényleges belépése a közösségbe lehetetlen.