Robert Fico győzelmével a különböző, európai politikai kérdésekben a magyar állásponthoz hasonló vélemény lehet az uralkodó Pozsonyban – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Kolek Zsolt. A Ma7 felvidéki magyar hírportál vezető szerkesztője rámutatott, az elemzők szerint

a szlovákiai előre hozott választások tétje az volt, hogy folytatódik-e az atlantista, Nyugathoz húzó politika, vagy pedig egy szuverenista, nemzeti értékekre és érdekekre fókuszáló kormány alakulhat Szlovákiában. Az eredmények ez utóbbit látszanak előrevetíteni.

Bratislava,City,Aerial,Panoramic,View.,Bratislava,Is,A,Capital,Of Pozsony
Fotó: Shutterstock

A szavazatok közel százszázalékos feldolgozottságánál ugyanis a Robert Fico vezette Smer–SD a voksok 23 százalékát bezsebelve nyerte meg a szombati előre hozott választásokat, maga mögé utasítva a Progresszív Szlovákia (PS) formációt, mintegy 5 százalékponttal. 

Szlovákia választott: Robert Fico újra visszatért

Fico a Smerből korábban kivált Hlas és a szlovák nemzeti SNS párttal együtt immár negyedszer is kormányt alakíthat.

A királycsináló egyértelműen a Peter Pellegrini korábbi kormányfő által vezetett Hlas párt lehet – mutatott rá Kolek Zsolt. A szakértő elmondta, matematikailag a három egymáshoz – legalábbis szavazóik szintjén – közelálló formáció (a Smer, a Hlas és az SNS) képes lenne a kormányalakításra, ugyanakkor így még viszonylag szűk többségük lenne. További részletek a Magyar Nemzet cikkében.