Közélet

Hamarosan Lisszabontól Luhanszkig terjedhet az Európai Unió

A német külügyminiszter az Európai Unió Tanácsának kijevi ülése után beszélt arról, hogy komolyan gondolják Ukrajna EU-csatlakozását. Annalena Baerbock szerint a közösség határai Lisszabontól Luhanszkig terjedhetnek majd. Ukrajna ugyan megkapta tavaly a tagjelölti státuszt az EU-ban, azonban szakértők többször is jelezték, hogy a tényleges belépése a közösségbe lehetetlen.

Az hamarosan Lisszabontól Luhanszig terjed majd – mondta a német külügyminiszter. Az Európai Unió külügyminisztereinek kijevi találkozóján. A miniszterek október 2-án gyűltek össze az ukrán fővárosban, hogy az ország további támogatásáról tárgyaljanak.

Bundestag
Fotó: KAY NIETFELD

Luhanszk Ukrajna legkeletibb fővárosa, ami már 2014 óta orosz fennhatóság alatt áll.

Annalena Baerbock a kijelentéseivel azokat az ígéreteket erősítette, amiket korábban az EU vezetői tettek korábban Ukrajnának – írta meg a Kyiv Independent. A háború kitörése óta már többször is felmerült Ukrajna gyorsított csatlakozása az EU-hoz.

Ukrajna 2022. június 23-án kapta meg a tagjelölti státuszt. A gyorsított eljárás a balkáni országok felháborodását váltotta ki, ahol több nemzet már évek óta vár arra, hogy tagjelölti státuszt kaphasson. Az, hogy Kijev megkapta ezt a státuszt igazából csak egy gesztus, gyakorlati értelme nincsen. A tagjelölti státusz nem jelent automatikus csatlakozás az EU-hoz, ez a folyamat pedig még hosszú évekig eltarthat, ha egyáltalán megvalósul. Szakértők korábban már jelezték, hogy Ukrajna csatlakozása szinte lehetetlen, mivel az Európai Unió intézmény és támogatási rendszere belerokkanna az ukrán szükségletek kielégítésébe. Példának lehet felhozni az uniós agrártámogatásokat: amennyiben Ukrajna a jelenlegi rendszerben csatlakozna az EU-hoz, akkor a mezőgazdasága méreténél fogva szinte semmi nem hagyna a többi tagállamnak a mezőgazdaságra fordítható közösségi pénzekből.

Annalena Baerbock a kijevi gyűlés után arról is beszélt, hogy Kijev szövetségeseinek a tél közeledtével még több támogatást kell küldeniük Ukrajnának. 

A német miniszter szerint a télen Oroszország ismét a energetikai infrastruktúra elleni támadásokra helyezheti a hangsúlyt. Szerinte már most egy „védőernyőt” kell vonni Ukrajna felé, hogy ezek a támadások ne jelentsenek problémát.

Az ukrán hadseregben is készülnek ezekre a támadásokra. A légierő szóvivője, Jurij Ihnat szeptember 3-án beszélt arról, hogy már most dolgoznak a légvédelem megerősítésén, hogy a kritikus energetikai infrastruktúrát megvédhessék, ha megérkezik a tél.

 

európai unió Kijev Ukrajna EU Luhanszk
Kapcsolódó cikkek