Éles viták közepette zajlott csütörtökön az első parlamenti meghallgatás a Joe Biden amerikai elnök elmozdítására vonatkozó alkotmányos vádeljárás (impeachment) megindítását megelőző vizsgálatban.

US President Joe Biden announces the White House Office of Gun Violence Prevention, in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, September 22, 2023. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Fotó: AFP

A republikánusok súlyos vádakkal illették a demokrata párti elnököt. James Comer, az amerikai képviselőház felügyeleti bizottságának republikánus elnöke szerint Biden visszaélt közhivatalával családja pénzügyi előnye érdekében. A demokraták határozottan visszautasították ezeket a vádakat.

Biden elnök éveken át hazudott az amerikai népnek arról, hogy tudott-e családja korrupt üzelmeiről, illetve ebben való részvételéről

– állította Comer, aki szerint Barack Obama alelnökeként (2009–2017) Biden családja külföldi üzleti céljainak kedvező kapcsolatot épített ki, s ezek között külföldi oligarchák is voltak, akik dollármilliókat küldtek Biden családjának.

Jamie Raskin, a bizottság vezető demokrata párti tagja azzal vágott vissza, hogy a republikánusoknak nincs semmiféle bizonyítékuk, hogy az elnök szabálytalanságot követett volna el. Azt vetette az ellenzék szemére, hogy mindössze Donald Trump volt republikánus párti elnök unszolására törekednek az elnök elmozdítására vonatkozó alkotmányos vádeljárásra.

Raskin szerint a republikánusok soraiban több tucat képviselő akad, akik ellenzik mindezt, mert – mint fogalmazott – egy abszurd eljárásról van szó. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a meghallgatásra mindössze napokkal az államgépezet fenyegető megbénulása előtt került sor. Hangsúlyozta, hogy azok a republikánusok, akik ellenzik a megállapodást a szövetségi intézmények működésének átmeneti finanszírozásáról, az amerikaiak jólétét kockáztatják.

Készül az újabb leállásra az amerikai kormányzat

Olyan alacsony Joe Biden támogatottsága, hogy még a leállásért is őt és a pártját hibáztatnák az amerikaiak.

Kevin McCarthy, a republikánus többségű képviselőház elnöke szeptember 12-én kezdeményezte az elnök hivatali eltávolítására irányuló eljáráshoz – impeachmenthez – vezető előzetes vizsgálatot arra hivatkozva, hogy az eddigi vizsgálódások megalapozzák a hivatali visszaélés gyanúját. A republikánusok szerint az elnök belebonyolódott a fia, Hunter Biden vitatott külföldi üzleteibe és az ezekről való tudomásáról félrevezette a nyilvánosságot.

Biden határozottan tagadta az ellene felhozott vádakat.