Közélet

Magyar mentőspecialista Izraelből: nincs armageddon, de mindenki azt várja, hogy az izraeli hadsereg odacsapjon

Az Asdódban tartózkodó Siklósi Gábor szerint nem minden palesztin terrorista, és azért, mert Izraelben laknak, és ott sérülnek meg, még nem mindegyikük bűnöző. A pákozdi önkéntes elmondta, elsősorban lőtt sebeket látnak el, míg másokat robbanás okozta repeszek sebesítenek meg. A szakember találkozott kint olyan magyarral is, aki tartalékos katonaként érkezett Izraelbe.

A törökországi földrengés után a Rescue24 mentőcsapat tagjaként indult útnak Siklósi Gábor a Fejér vármegyei Pákozdról a természeti katasztrófa helyszínére. A magyar férfi jelenleg az izraeli Asdód városában tartózkodik, egyike azoknak az önkénteseknek, akik „hazautaztak” segíteni – írja a Feol.hu. 

EDITORS NOTE: Graphic content / Palestinians evacuate a victim following an Israeli airstrike on Rafah, in the southern Gaza Strip on October 17, 2023, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Relief convoys which have been waiting for days in Egypt were on October 17, headed towards the Rafah border crossing with the besieged Palestinian enclave of Gaza, aid officials said, as thousands of people, both Israeli and Palestinians have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip, entered southern Israel in a surprise attack leading Israel to declare war on Hamas in Gaza on October 8. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
A katonai sérültek vannak a legtöbben Asdódban: lőtt sebeket látnak el, másokat robbanás okozta repeszek sebesítenek meg.
Fotó: AFP

A portálnak az önkéntes elmondta, hogy viszonylag gyorsan sikerült Budapestről Izraelbe utaznia, miután már az elsők között induló gépek egyikére felfért. Érkezése után két napot töltött Tel-Avivban, ahol az adminisztrációs nehézségek miatt kellett várakoznia, bár addig sem unatkozott, egy nap alatt ötszáz szendvicset csomagolt össze a katonáknak. Siklósi hangsúlyozta, nem tartalékosként, hanem izraeliként van kint, már elmúlt 30 éves, amikor megkapta az állampolgárságot. 

Megkérdezték tőle, hogy igaz-e, miszerint az asdódi kórházban egymás mellett fekszenek a palesztin terroristák az izraeliekkel. „Nem, ilyen nincs. Bár halottam erről szóló híreket, ám ebből csak annyi igaz, hogy időnként palesztin sérülteket is hoznak ide.

De nem minden palesztin terrorista. Azért, mert Izraelben laknak, és itt sérülnek meg, még nem mindegyikük bűnöző.

„Mi nem a terroristákat látjuk el, ilyennel még nem találkoztam” – felelte Siklósi Gábor. Hozzátette: az első néhány nap volt őrületes, ezt követően viszont már jól elosztották a teendőket. Arra összpontosítanak, hogy amikor majd elindul a támadás és nagyobb számban hozzák a sérülteket, legyen elegendő hely. 

Közölte, hogy már most is folyamatosan érkeznek katonák hozzájuk különböző sérülésekkel, de még messze nincs tele a kórház. „Az itteniek nagyon ügyesen megszervezik a betegutat, az eljárás más, mint Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy ha a helyszínen nem érünk rá stabilizálni a beteget, akkor amit muszáj, megteszünk ott, aztán gyorsan irány a kórház, mert a sérült nem maradhat olyan helyen, ahol lőnek” – fogalmazott. 

Smoke plumes billow after an explosion during Israeli bombardment in Rafah in the southern Gaza Strip on October 18, 2023. A blast ripped through a hospital in war-torn Gaza killing hundreds of people late on October 17, sparking global condemnation and angry protests around the Muslim world. Israel and Palestinians traded blame for the incident, which an "outraged and deeply saddened" US President Joe Biden denounced while en route to the Middle East. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
Az izraeliek azt várják, hogy a hadseregük végre meginduljon és odacsapjon.
Fotó: AFP

Siklósi arról is beszélt, hogy az ottaniak szomorúak, csalódottak:

Az emberek azt várják, hogy az izraeli hadsereg végre meginduljon és odacsapjon, de még egyelőre nem történik semmi, illetve nem tudjuk, hogy mi történhet. Az izraeliek azért jó stratégák.

Elmondta azt is, hogy találkozott olyan magyarral, aki tartalékos katonaként érkezett Izraelbe. „A katonai sérültek vannak a legtöbben. Lőtt sebeket látunk el, másokat robbanás okozta repeszek sebesítettek meg, de nem drámai a mennyiség. Nincs armageddon, ezt kérlek, mindenképpen írd le! Gáza hatalmas terület, kétmillió emberrel, de nemcsak a jelenlegi háború miatt van ott egészségügyi szempontból nagy baj, hanem egyébként is” – erősítette meg Siklósi Gábor. 

 

izraeli háború Gázai-övezet önkéntes sérültek
Kapcsolódó cikkek