Közélet

Épségben vannak a Gázában rekedt magyarok, de továbbra sem sikerült hazahozni őket

Továbbra sem tudják hazahozni a Gázában rekedt magyarokat. Szijjártó Péter közölte, hogy folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy kihozzák a polgárainkat a konfliktuszónából, de egyelőre erre nincs lehetőség. A magyarokkal folyamatosan tartják a kapcsolatot, egyelőre épségben átvészelték a krízist.

„A Gázai övezetben jelenleg 15 magyar állampolgár tartózkodik, akikkel továbbra is folyamatosan kapcsolatban vagyunk, kollégáink naponta többször beszélnek velük és családtagjaikkal telefonon” – írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Szijjártó Péter bejegyzése szerint a diplomaták legutóbb szerda reggel, alig egy órája győződtek meg arról, hogy valamennyien épségben vannak, még a rendkívül nehéz körülmények ellenére is.

A tel-avivi és kairói nagykövetségeink szorosan együttműködnek, és valamennyi nemzetközi partnerünkkel folyamatos kapcsolatban vagyunk annak érdekében, hogy az állampolgárainknak lehetősége nyíljon biztonságban elhagyni az övezetet. Ennek feltételei azonban jelenleg nem adottak

– fogalmazott a tárcavezető.

 

Tizenöt magyar rekedt Gázában, többségében nők

Gázában tizenöt magyar van, többségében olyan nők, akik helyi férfiakhoz mentek feleségül. A külföldi állampolgároknak korábban az Egyiptom felé vezető rafahi határátkelő nyújthatott volna lehetőséget a menekülésre, azonban az ígéretekkel szemben Kairó mégsem nyitotta meg a kapukat a határon felgyűlt tömeg előtt. Eredetileg az Egyesült Államok járta ki Egyiptomnál, hogy a külföldiek távozásáig engedjék fel a sorompókat, de Kairó végül visszalépett, mivel Izrael nem adott biztonsági garanciát arra vonatkozóan, hogy az evakuáció idején nem támadja meg Rafah várost.

Emellett Egyiptom attól is tart, hogy a kimenekítés során több százezer palesztin is bejutna az országba, ami túl nagy nyomást helyezne az ellátórendszerre. A nyugati országok folyamatosan győzködik Kairót, hogy nyissa meg a határt, de a viszony kezd megromlani a felek között. Egy vezető egyiptomi tisztviselő már azt is közölte, hogy egymillió palesztin menekültet fog rázúdítani Európára, ha a Nyugat nem hagy fel Kairó zaklatásával.

Gázából a következő napokban hatalmas menekültáradat indulhat el, mivel tegnap leállt a térség utolsó tengervíz-sótalanító üzeme. Mivel Izrael blokkolja a Gázai övezetbe érkező ivóvíz- és áramellátást, ez az üzem volt az utolsó lehetőség a lakosság számára, hogy vízhez jusson. Jelenleg a helyzet úgy áll, hogy ha Gáza nem kap más forrásból vizet, akkor az ott élők az életükért lesznek kénytelenek menekülni.

 

Izrael Kairó magyarok kimenekítés Egyiptom
Kapcsolódó cikkek