Közélet

Minden lebombázott gázai ház után megölnek egy izraeli túszt

Az izraeli légi csapások már több száz embert öltek meg a Gázai övezetben, a terület ellen indított totális blokád pedig humanitárius válsággal fenyeget. A Hamász azzal fenyeget, hogy elkezdik egyesével kivégezni az izraeli túszaikat, ha Jeruzsálem folytatja a támadást.

Már 900-ra nőtt az izraeli halálos áldozatok száma a Hamász Izrael szombaton indított támadásának. Eközben a Gázai övezet hatóságai azt közölték, 680 halálos áldozatról tudnak a területen. Az éjszaka folyamán az izraeli légirő hevesen bombázta Gázaváros Rimál nevű lakónegyedét, a támadás következtében megsemmisült a palesztin távközlési vállalat épülete is. Találat érte az övezet déli részén lévő Rafah városát is, a helyi kórház egyik orvosa, Talaát Barhum azt közölte, 19-en haltak meg a légi csapásban.

Izrael brutális ellencsapást mért a Gázai övezetre azt követően, hogy a Hamász megtámadta az országot. Jeruzsálem teljes blokádot hirdetett Gáza ellen, a légiereje pedig az éjszaka lebombázta a palesztinok lakta területet.
Fotó: AFP

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) azt közölte, a támadások 790 lakóépületet romboltak le, további 5330 pedig súlyosan megrongálódott. 

Három víztisztító telepet is találat ért, a szolgáltatás kimaradása mintegy 400 ezer embert érint 

– tette hozzá az OCHA.

Jan Egeland, a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) főtitkára figyelmeztetett, hogy Gáza izraeli blokádja „rendkívüli katasztrófát” okozhat az övezetben.

A kollektív büntetés a nemzetközi jog megsértése

– közölte a sajtó munkatársaival, kiemelve, hogy amennyiben a blokád miatt sebesült gyerekek halnak meg az áram nélkül maradt kórházakban, az háborús bűncselekmény.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn jelentette be a Gázai övezet totális blokádját, leszögezve,  hogy 

Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe.

Az ENSZ adatai szerint folytatódik a Gázában élők menekülése: az övezet mintegy 2,3 millió lakosából 187 ezren hagyták el otthonaikat, sokan iskolaépületekben kerestek menedéket. Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) jelenleg több mint 137 ezer embert szállásol el az palesztin területen lévő iskoláiban.

Az exfocistát a születésnapján ölték meg Izraelben – Leállt a sport, a külföldiek menekülnek a háború elől

Hiába a nyári, lelkesítő focisikerek, a hirtelen kitört háború mindent felülír, így leállt a sportélet Izraelben. A helyi labdarúgó-bajnokságban légióskodó magyar csatár, Koszta Márk is próbál hazajutni.

Minden lerombolt gázai ház után a Hamász kivégez egy izraelit

Az izraeli túszok kivégzésével fenyegetőzött hétfő éjjel a Hamász iszlamista szervezet fegyveres szárnyának szóvivője, amennyiben az izraeli hadsereg nem hagy fel a Gázai övezet elleni légi támadásaival.

Abu Obejda leszögezte: 

ha a támadások folytatódnak, a szervezet minden egyes, gázai civilek otthonát érő támadás nyomán kivégez egy izraeli túszt.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter óva intette a szélsőségeseket, hogy Izrael „egy ilyen háborús bűncselekményt sosem bocsátana meg”.

 

Gázai övezet izraeli háború izraeli túsz Izrael blokád
Kapcsolódó cikkek