Közélet

Musk most az EU-val keveredett vitába

A milliárdos továbbra sem érti, hogy a törvények rá is vonatkoznak.

Miután a Hamász támadást indított Izrael ellen, 

X nevű közösségi oldalán megszaporodtak a hamis információk és az erőszak, valamint a terror dicsőítése is, amiről számos sajtójelentés is született.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa ezért az X-en közzétett nyílt levélben hívta fel a milliárdos figyelmét az unió digitális szolgáltatásokról szóló szabályozásának (Digital Services Act, DSA) betartására, a többi között a tartalom moderálása kapcsán. Kérdés, hogy ennek az X mennyire lesz képes eleget tenni, miután a vállalkozás moderátori csapatát Musk már hónapokkal ezelőtt kirúgta.

(COMBO) This combination of pictures created on October 10, 2023, shows (L)
SpaceX, Twitter and electric car maker Tesla CEO Elon Musk during his visit at the Vivatech technology startups and innovation fair at the Porte de Versailles exhibition center in Paris, on June 16, 2023 and (R) the new Twitter logo rebranded as X, pictured on a screen in Paris on July 24, 2023.. The EU's digital chief Thierry Breton warned Elon Musk on October 10, 2023, that his platform X, formerly Twitter, is spreading "illegal content and disinformation", in a letter seen by AFP. (Photo by Alain JOCARD / AFP)
Fotó: AFP

Breton levelében felhívja Musk figyelmét arra, hogy az X-nek transzparensnek kell lennie a tekintetben, hogy milyen tartalmak feltöltését engedi, továbbá ki kell vizsgálnia a hatóságok által jelzett illegális tartalmakat. Végezetül 

a közösségi oldalnak hatékony lépéseket kell tennie a közbiztonságot és a polgári párbeszédet fenyegető jelenségek kezelése érdekében.

Az uniós biztos által kedden közzétett nyílt levélre Musk másfél órával később már reagált is, egyebek között arra kérve Bretont, hogy sorolja fel a jogsértő tartalmakat, hogy azt a közvélemény is láthassa. Tette mindezt annak ellenére, hogy azokról a levél szerint a hatóságok már értesítették a milliárdos cégét. Breton válaszában azt írta, hogy a Tesla-vezérnek tisztában kell lennie az oldalán terjedő dezinformációkról és erőszakot dicsőítő posztokról szóló felhasználói és hatósági jelentésekkel. A kérdés most az, hogy az X betartja-e az uniós szabályokat, vagy mint már oly sokszor, a rajongótábora segítségével igyekszik kibújni a kötelességei alól.

Ha az X nem tartja be a szabályokat, akkor az oldalt akár ki is tilthatják az EU-ból, de globális bevétele 6 százalékának megfelelő bírságra is számíthat, ráadásul nem ez az első alkalom, hogy Breton figyelmeztette Muskot a DSA-ban rejlő szabályok betartásának fontosságára.

 

Elon Musk dezinformáció X izraeli háború Thierry Breton
Kapcsolódó cikkek