Közélet

Nemzetközi jogvédők szerint Izrael fehér foszfort vetett be civilek ellen

Bár a fehér foszforral töltött fegyverek használatát a humanitárius jog nem tiltja, az anyag rendkívüli károkra képes az emberi szervezetben. Az izraeliek tagadják, hogy Gázában bevetették volna, Libanonról azonban nem nyilatkoztak.

Izrael fehér foszfort vethetett be a gázai és a libanoni műveletei során – vádolta meg a zsidó államot a Human Rights Watch (HRW) emberijog-védő szervezet.

Israeli airstrikes over Gaza Strip
Fotó: Ali Jadallah

Az állításra válaszul az izraeli hadsereg közölte, nincs tudomásuk arról, hogy Gázában bárki bevetett volna fehér foszforos fegyvert. 

Feltűnő viszont, hogy a nyilatkozatban Libanonról nem esett szó 

írta meg a Reuters.

Izrael egész héten bombázta Gázát, megtorlásul a Hamász terrorszervezet szombati támadására, amikor több ezer rakétát lőttek ki rá, illetve több kibucot és egy könnyűzenei fesztivál résztvevőit is megtámadták. A terroristák legalább 1300 embert öltek meg, közülük több mint ezren civilek voltak. Sokakat túszként hurcoltak el.

Mi az a fehér foszfor, és miért az egyik legkegyetlenebb fegyver, amit egy háborúban bevethetnek?

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet azzal vádolta meg Izraelt, hogy fehér foszfort vetett be Gáza és Libanon ellen. Izrael nem erősítette meg, de nem is tagadta az állításokat. Mi az a fehér foszfor, és háborús bűncselekménynek számít-e a bevetése?

A válaszcsapásokban teljes gázai kerületek semmisültek meg. A nemzetközi közösség felszólítása ellenére ráadásul Izrael nem tanúsított könyörületet, a katonai mellett a polgári infrastruktúrát is ugyanúgy támadta. Emellett elvágta Gázát a víztől, a villanyáramtól és az egyéb utánpótlásoktól is, ameddig az összes túszt szabadon nem engedi.

Az izraeliek ráadásul Libanont is megtámadták, mivel erős a gyanú, hogy a Hezbollah összejátszott a Hamásszal.

A HRW közölte, hogy megvizsgálja azokat a felvételeket, amely október 10-én Libanonban, majd másnap Gázában készültek. Állítólag az izraeli tüzérség ezek a napokon fehér foszforos töltetekkel lőtte a városokat és kikötőket.

A közösségi médiára felkerült videókon az látható, hogy az izraeli–libanoni határ mentén fehér foszforos tüzérségi lövedékekből származó füstfüggöny ereszkedik le az égből. 

A fehér foszfort a katonaság szokta „füstvédőként” használni, mégpedig úgy, hogy a sűrű fehér füsttel rejtik el csapataik mozgását a rakéták elől.

Arról nincs információ, hogy ilyen fegyvert Gázában bevetettek volna. Palesztin tévécsatornák ugyan olyan felvételeket is bemutattak, melyeken vékony fehér füstcsík látszódik a gázai városok felett, de ennyiből nem lehet megállapítani, hogy fehér foszforról volna szó.

Izrael korábban már használt fehér foszfort a gázai műveletei során, például 2008–2009-ben. Később, 2013-ban azonban bejelentette, hogy emberijog-védő csoportok nyomására kivonják az ilyen eszközöket a forgalomból.

Háborús bűncselekmény fehér foszfort bevetni?

A fehér foszfort igazából nem tiltja semmilyen nemzetközi egyezmény, sem humanitárius jog. Füstvédőként vagy célpontok megjelölésére teljesen legális a bevetése, továbbá arról sincs egyértelmű tiltás, hogy fegyverként nem lehetne használni, annak ellenére, hogy milyen súlyos károkat okoz az emberi szervezetben. Több állam ugyan aláírt egy egyezményt, amelyben önként vállalták, hogy nem vetnek be fehér foszfort fegyverként, de Izrael sosem csatlakozott ehhez a paktumhoz.

 

izraeli háború fehér foszfor Izrael Gáza Libanon
Kapcsolódó cikkek