Vasárnap kezdődik a téli időszámítás: hajnali 3-kor az órákat vissza kell állítani 2 órára. Az óraigazítás a vasútnál és a Volánbusznál is csak néhány belföldi és nemzetközi járatot érint, a menetrendet emiatt nem kellett módosítani.

Changeover to winter time
A nemzetközi vonatok közül külföldön éri több járatot az átállítás.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Egyes vonatok az óraigazítás hajnalán, 2 és 3 óra között megvárják az óraigazítást, és utána a téli időszámítás szerint közlekednek – közölte a Mávinform az MTI-vel.

Ez érinti egyebek mellett a győri, az esztergomi, a székesfehérvári, a váci, a nyíregyházi és a békéscsabai vonalat, valamint a Szeged–Hódmezővásárhely vasútvillamost is. A nemzetközi vonatok közül külföldön éri az óraállítás például a brassói, a bukaresti, a müncheni és a zürichi, továbbá a Kijev–Bécs járatot.

A Volánbusznál Érd és Diósd, Hódmezővásárhely és Szentes térségében, valamint a kiskunhalasi vonalon módosul egyes járatok közlekedése.

Budapesten az óraállítás miatt a legtöbb éjszakai járat menetrendje nem változik.

Óraátállítás: nem tudjuk elengedni – rövidesen itt a nap, amikor egy órával többet alhatunk

Hiába született döntés arról, hogy egységes időszámítást vezetünk be egész évben, ez már évek óta csúszik. Az óraátállítás életünk évről évre kétszer is visszatérő epizódja marad Magyarországon, 2023-ban már másodszor kerül sor rá, napokon belül.