Közélet

Putyin ősellenfele és ősbarátja is megmondta, hogy érhet véget a háború

Szinte egyszerre állt jósnak Vlagyimir Putyin őskritikusa, Mihail Hodorkovszkij és ősszövetségese, Dmitrij Medvegyev volt elnök és miniszterelnök arról, hogyan érhet véget az ukrajnai háború. Nem ugyanazt mondták.

Jóslatot tett közzé az Oroszországból elüldözött milliárdos, Vlagyimir Putyin ősellenfele, Mihail Hodorkovszkij, illetve az elnök ősrégi politikai szövetségese, Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács bombasztikus nyilatkozatairól ismert elnökhelyettese. Aligha lep meg bárkit, hogy nem ugyanúgy képzelik el, hogyan érhet véget az ukrajnai háború, az elemzők mindenesetre vérmérsékletük szerint vitathatják, melyikük feltételei realisztikusabbak vagy abszurdabbak.

This picture shows the partially destroyed Mariupol drama theatre, bombed last March 16, in Mariupol on April 12, 2022, as Russian troops intensify a campaign to take the strategic port city, part of an anticipated massive onslaught across eastern Ukraine, while Russia's President makes a defiant case for the war on Russia's neighbour. *EDITOR'S NOTE: This picture was taken during a trip organized by the Russian military.* (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotó: AFP

Oroszország egykori leggazdagabb emberét, aki aztán egy évtizedet töltött börtönben, mielőtt 2013-ban kegyelmet kapott Putyintól, az amerikai Newsweek idézte

Hodorkovszkij: csak egy apró személyi feltételen múlik

A Jukosz egykori energiaóriás extulajdonosának könyve októberben jelenik meg az Egyesült Államokban, ezért nyilván nem volt ellenére egy kis előzetes reklám. A könyv címe How to Slay a Dragon, azaz Hogy öljünk sárkányt?, amiből kis fantáziával már kikövetkezhető, hogyan képzeli a szerző az ukrajnai háború befejeződését: nem lát más módot erre, mint ha Oroszországban megdöntik Putyin hatalmát.

Hodorkovszkij szerint az ukrajnai háború önmagában a veszteségek és viszavonulások ellenére sem segíti az orosz ellenzéket, mert az orosz társadalom szerint a háborúzás nem gyengíti az elnököt. Elméletileg, ha Putyin elveszíti a Krímet, az meggyengítheti a hatalmát – adott mégis egy reménysugarat a volt milliárdos, aki Londonból nyilatkozott, ahol Nyílt Oroszország nevű alapítványa működik.

Szerinte az sem segítené Putyint, ha a jelenlegi hadihelyzetet tekintetbe véve már most béketárgyalások indulnának, hiszen a szankciók akkor sem mennek el, az oroszok nem élnek jobban, és valamit tenni kell az elfoglalt területekkel. Hodorkovszkij szerint ebben az esetbe rövid időn belül az orosz elnök újabb háborúba kezdene. 

Megosztott az orosz ellenzék, így esélyük sincs Putyinnal szemben

Brüsszelben, az EU égisze alatt tartott „csúcstalálkozót" az orosz ellenzék. A tanácskozáson nem alakult ki érdemi párbeszéd, jobbára csak politikai deklarációk hangzottak el.

Medvegyev: polgárháború szükséges, de nem Európában

Dmitrij Medvegyev, aki elnök és miniszterelnök is volt korábban, nem bízta az újságírókra, az X-en (a volt Twitteren) posztolt, mégpedig az Izraelben szombaton kitört háború apropóján.

Russia's former leader Dmitry Medvedev, a President Putin ally who is now deputy chairman of the country's security council, visits the Aleksin Experimental Mechanical Plant in the Tula region on June 15, 2023. (Photo by Yekaterina SHTUKINA / SPUTNIK / AFP)
Fotó: AFP

Ez a háború véleménye szerint várható fejlemény volt, és Washingtonnak és szövetségeseinek ezzel kellene foglalkozniuk. Az Izrael és a palesztinok közti konfliktus több évtizedes múltra tekint vissza, és az Egyesült Államok kulcsszereplője volt – írta a politikus. Ahelyett, hogy a palesztin–izraeli kiegyezés tető alá hozásán dolgoztak volna, „ezek az idióták nálunk avatkoztak be”, teljes mellszélességgel támogatva az újnácikat, és egymás ellen uszítva a két közeli rokon népet – folytatta, az oroszokra és az ukránokra utalva.

Mi állíthatja meg Amerika mániákus megszállottságát, hogy bolygószerte konfliktusokra bujtson? Úgy néz ki, semmi, ami kevesebb, mint egy polgárháború amerikai területen

– vonta le a következtetést.

 

 

Dmitrij Medvegyev ukrajnai háború Putyin
Kapcsolódó cikkek