Közélet

Putyin utasítást adott hiperszonikus fegyverek használatára

Moszkva kemény választ ad az ATACMS harcászati támadó rakéták telepítésére.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Pekingben bejelentette, hogy utasítást adott hiperszonikus rakétákkal felszerelt MiG–31-es vadászrepülőgépek járőrözésére a Fekete-tenger felett. Az Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) csúcstalálkozóján tartózkodó orosz elnök kiemelte: ezeknek a fegyvereknek több mint ezer kilométer a hatótávolsága és a hangsebesség kilencszeresével haladnak.

Russia's MiG-31 supersonic interceptor jets carrying hypersonic Kinzhal (Dagger) missiles fly over Red Square during the Victory Day military parade in Moscow on May 9, 2018. Russia marks the 73rd anniversary of the Soviet Union's victory over Nazi Germany in World War Two. (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Fotó: AFP

Ez nem fenyegetés

– szögezte le Putyin. Hozzátette, hogy az Amerikai Egyesült Államok egyre inkább belekeveredik az ukrajnai konfliktusba. Szerinte ráadásul mindez a közel-keleti konfliktus hátterében történik, ami felforrósítja a légkört.

Az orosz elnök álláspontja szerint a nagy hatótávolságú ATACMS harcászati támadó rakéták Ukrajnába történő amerikai szállítása súlyos hiba, amely további veszélyt jelent az orosz erőkre, de nem változtatja meg jelentősen a harcok menetét.

Az orosz–ukrán háború kényszernyugdíjazhatja az Abrams tankokat

Az Amerikai Egyesült Államoknak hasznos tapasztalat, hogy fegyverei miként muzsikálnak éles helyzetben.

 

ATACMS MiG-31 Ukrajna orosz-ukrán háború Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek