Nemzetközi gazdaság

Az orosz–ukrán háború kényszernyugdíjazhatja az Abrams tankokat

Az Egyesült Államoknak hasznos tapasztalat, hogy fegyverei miként muzsikálnak éles helyzetben.

Az amerikai hadsereg egyik friss tanulmánya szerint az M1 Abrams harckocsikat szükséges lenne kivonni a szolgálatból, és helyette könnyebb, kisebb, pilóta nélküli járműveket kellene bevetni a jövőben. Az indoklás szerint az Abramsekről az ukrajnai háborúban kiderült, hogy túlélő képességük messze van az ideálistól – adta hírül az Asia Times.

NOWA DEBA, POLAND - APRIL 12, 2023:US soldiers from 2nd Battalion, 70th Armor Regiment, 1st Infantry Division train with M1A2 Abrams tanks at Nowa Deba, in Nowa Deba, Poland, on April 12 2023.US and Polish soldiers team up at Nowa Deba to bolster NATO's eastern flank, backed by Poland's acquisition of 250 M1A2 Abrams tanks from the US Army. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Artur Widak / AFP

Az amerikai hadsereg tudományos bizottságának tanulmánya azt prognosztizálja, hogy az M1 Abrams harckocsik helyett várhatóan kisebb harckocsik és pilóta nélküli járművek uralják majd a 2040-es évek harctereit, így inkább ilyen eszközökre lenne szükség. A dokumentum állítólag egy következő generációs M1 tank szükségességét is felveti, amely nagyobb kaliberű lövegekkel és hiperszonikus páncéltörő rakétákkal van felszerelve.

A jelentés kitért arra is, hogy a jövő tankjai és páncélozott járművei a fejlett páncéltörő fegyverek, a drónok és a mesterséges intelligencia által támogatott képességek által okozott új fenyegetésekkel fognak szembenézni.

A jövő harcaiban az M1 Abrams harckocsik kevésbé lesznek hatékonyak, és az amerikai hadsereg aggódik amiatt, hogy a jövőben a kínai hadsereg mennyiségben és minőségben is felveszi a versenyt az Egyesült Államokkal.

A harckocsi kiterjedt logisztikai vonalat igényel, amelyhez a nagy üzemanyagigény mellett folyamatos pótalkatrész-ellátásra is szükség van. Az Egyesült Államok ugyan közvetlenül elláthatja harckocsizó erőit tengeri vagy légi szállítással, vagy előre elhelyezhet üzemanyagot és alkatrészeket az olyan szövetséges országokban, mint Japán, a Fülöp-szigetek vagy Ausztrália, azonban ellenséges területen ez nehezebben kivitelezhető, mivel az ellenség szándékosan elvághatja az utánpótlási vonalakat.

Komoly veszély fenyegetheti a zaporizzsjai atomerőművet

Az orosz külügy szerint az ukránok rossz célra használnák az erőművet. Marija Zaharova az ENSZ figyelmét is zaporizzsjára fordítaná.

 

M1 Abrams tank amerikai hadsereg harckocsi fegyver
Kapcsolódó cikkek