Kiéleződött a konfliktus Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) vezetője, között az utóbbi kifogásolható külpolitikai tevékenysége miatt – mutatott rá cikkében a Bloomberg.  

Fotó: AFP

A lap diplomáciai forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy a két politikus egymásnak feszülése „feltárja az (EU) belső megosztottságát és diplomáciai problémáit. Az Izrael és a Hamász közötti konfliktusról szóló vegyes üzenetek és a csalódást keltő washingtoni csúcstalálkozó miatt, az EU két legfelsőbb tisztviselője közötti szakadás egyre kínosabbá válik a közösség számára.”

Az Ursula von der Leyen elleni fellépés különösen az Izraelnek nyújtott teljes támogatásról szóló nyilatkozataihoz kapcsolódtak, miután az uniós országok korábban már megállapodtak a gázai humanitárius helyzettel kapcsolatos álláspontjukról. A Bloomberg úgy véli, hogy az EB vezetője nem tükrözte megfelelően Európa egységes döntését. Ezzel kapcsolatban szinte minden diplomata negatívan reagált Ursula von der Leyen kijelentésére. E kijelentés után néhány tisztviselőnek külön tárgyalások sorával kellett rendeznie kapcsolatát néhány arab országgal.

Az újságírók hangsúlyozzák, hogy az EU-ban ez a szakadás csökkenti az európai vezetők hatékonyságát. Ráadásul maga a helyzet is igen rosszkor alakult ki, mert a szövetségnek éppen most kell egységes, határozott álláspontot képviselnie Ukrajnával, Izraellel és Kínával kapcsolatban.

A lap szerint, miközben a közösség azon dolgozott, hogy egységesítse üzeneteit, a Charls Michel–Von der Leyen-féle vita még nem ért véget. Von der Leyen ma a Global Gateway című nagy csúcstalálkozónak ad otthont, amelyre Michel szóvivője szerint nem hívta meg az Európai Tanács elnökét.

Fogy a levegő Ursula von der Leyen körül

A vádak szerint az Európai Bizottság elnöke sokkal inkább amerikai, mintsem európai érdekeket szolgál. Hozzá közel álló források szerint elefántcsonttoronyban él. Nem bízik senkiben, nincsenek szövetségesei és nem is törekszik arra, hogy legyenek.