Közélet

Ursula von der Leyen: a Hamász háborús cselekményt követett el

Ezt a borzasztó terrorcselekményt semmi sem igazolhatja, nincs köze a palesztin nép jogos törekvéseihez, hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke. Kiemelte: az Európai Unió soha nem adott és nem is fog adni támogatást a Hamásznak vagy bármely terrorista szervezetnek.

Egyértelműen meg kell határozni „azt a fajta borzalmat, amelyet a Hamász elkövetett Izraelben: ez háborús cselekmény, terrorizmus” – húzta alá Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.

URSULA VON DER LEYEN - VACCINEPress conference by the President of the European Commission Ursula von der Leyen on vaccines against Covid-19. Brussels the 08/01/2021.
Conference de presse de la Presidente de la Commission europeenne Ursula von der Leyen sur les vaccins contre la Covid-19. Bruxelles le 08/01/2021. (Photo by Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Ursula von der Leyen: az kiáll Izreal mellett.
Fotó: AFP

Az elnök a vezetése alatt álló bizottság által szervezett eseményen nyilatkozott, amelynek keretében – Izrael európai uniós nagykövetének jelenlétében – egyperces néma csenddel rótták le tiszteletüket az Izrael elleni támadások áldozatai előtt.

Beszédében hangsúlyozta:

A Hamász terroristái nőket, gyerekeket, ünneplő fiatalokat öltek meg, százakat ejtettek túszul csak azért, mert zsidók, és Izrael államban élnek.

„Ez az ősi gonoszság a legsötétebb múltra emlékeztet, és mindannyiunkat mélyen megráz. Ez volt a legsúlyosabb támadás Izraelen belül az állam megalakulása óta” – mondta, hozzátéve, hogy a Hamász terrorcselekményét semmi sem igazolhatja, nincs köze a palesztin nép jogos törekvéseihez.

Gaza after the air strike10/09/2023 Gaza, Palestine. A view of the ruins and demolished buildings in the aftermath of the Israeli airstrikes on Gaza on October 9, 2023. (Photo by Mohamed Zaanoun / Middle East Images / Middle East Images via AFP)
A halottak száma már bőven meghaladta az ezer főt, sokan eltűntek.
Fotó: AFP

Ursula von der Leyen felhívta a figyelmet:

a palesztin népnek nyújtott humanitárius európai uniós támogatás nem lehet kérdés, azonban a testület fontosnak véli felülvizsgálni a segélyeket.

Gaza 09 October10/09/2023 Gaza, Palestine. Palestinians search for injured people and bodies under the ruins after Israeli airstrikes hit Gaza on October 9, 2023. (Photo by Mohamed Zaanoun / Middle East Images / Middle East Images via AFP)
Hatalmas pusztítást végzett a Hamász.
Fotó: AFP

„Az Európai Unió soha nem adott és nem is fog adni támogatást a Hamásznak vagy bármely terrorista szervezetnek. Ezért most ismét felülvizsgáljuk a teljes támogatási portfóliónkat a helyszínen kialakult helyzet fényében” – szögezte le.

Eldőlt: szünetelnek az Izraelbe szervezett magyar kiutazások, sorra lépnek az irodák

Átfoglalhatnak más időpontra vagy másik úti célra az idei izraeli kulturális körutazásra befizetett utasok a legnagyobb magyar kiutaztatónál, az OTP Travelnél – tudta meg a Világgazdaság. A cég példáját más irodák is sorra követik.

A bizottság elnöke arra is rámutatott, hogy a kialakult helyzetnek destabilizáló hatása lehet a régióra, ezért ennek megfékezésére kell törekedni, továbbá szoros figyelemmel kell kísérni a Hamász-szövetséges Irán magatartását is.

Palestinian,Hamas,Militants,Take,Part,In,An,Anti-israel,Military,Show
Az egész világ elítélte a terrortámadást.
Fotó: Shutterstock

Az elkövetkező napokban egységesen és összehangoltan kell cselekednünk. De az üzenetem világos. Európa a barátunk és partnerünk, Izrael mellett áll

– nyomatékosította Ursula von der Leyen.

A palesztin–izraeli háború teljesen keresztülhúzza Biden közel-keleti külpolitikáját

Washingtonnak nincs jó lépése, Iránnak viszont csak az van. Az arab országok többsége kivár, a szaúdi–izraeli közeledésnek egyelőre vége.

 

 

háborús cselekmény Izrael Európai Bizottság Ursula von der Leyen Hamász
Kapcsolódó cikkek