A migrációs nyomás erősödése Közép-Európában teljes egészében Brüsszel hibája

– mondta szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ideiglenes szlovák határellenőrzésekre reagálva.

SZIJJÁRTÓ Péter
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A miniszter szerint Brüsszel ösztönzi a migrációt, támogatja az embercsempészek üzleti modelljének működését azáltal, hogy erőltetik a kötelező letelepítési kvótákat. Mint mondta: ha van kötelező letelepítési kvóta, akkor el lehet mondani a migránsoknak, hogy induljanak útnak, majd ha bejutnak, akkor onnantól kezdve elosztják őket és maradhatnak. Felszólította Brüsszelt, hogy azonnal fejezze be ezt a migrációs politikát. Szijjártó ezután azt mondta, hogy 

az embercsempészek üzleti modelljét szét kell verni a lehető leghatározottabb eszközökkel, a migrációt pedig meg kell állítani, és nem menedzselni kell.

A politikus reménykedik abban, hogy a következő európai parlamenti választáson végre olyan politikusok kerülnek döntési pozíciókba Brüsszelben, akik a migrációt megállítani akarják és nem akarnak újabb és újabb migránsokat Európába hívni. 

Szlovákia szerint 

a menekültválság megfékezése érdekében kulcsfontosságú intézkedés a határellenőrzések bevezetése. 

Kifejtették: mivel a Szlovákiát főként tranzitországként használó illegális bevándorlók esetében nagyrészt olyan külföldiekről van szó, akiket az adminisztratív kötöttségek miatt nem lehet kitoloncolni, és őrizetbe vételük sem célirányos, az érintettek az ország területén maradnak, ha nem tudnak továbbmenni.