Nem szabad engedni, hogy Észak-Korea bárkit nukleáris fegyverek bevetésével fenyegessen – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Facebook-oldalán.

Szijjártó, Péter,
Fotó: Szijjártó  Péter / Facebook

Szijjártó Péter a bejegyzésben arról tájékoztatott, hogy telefonon egyeztetett Park Dzsin dél-koreai külügyminiszterrel, akivel áttekintették nemcsak a kétoldalú együttműködés kérdéseit, hanem a nemzetközi biztonság előtt álló súlyos kihívásokat is.

A globális biztonsági helyzet soha nem volt olyan rossz formában a második világháború óta, mint most: a világon túl sok olyan fegyveres konfliktus zajlik egyszerre, amelyek nemcsak önmagukra, de a saját térségükön túlnyúlóan is fenyegetést jelentenek

– emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Hozzátette: a Koreai-félsziget is ilyen, és nemcsak a koreaiaknak, hanem az egész világnak fontos.

A telefonbeszélgetésben a két miniszter megerősítette egyetértését arról: nem szabad engedni, hogy Észak-Korea bárkit nukleáris fegyverek bevetésével fenyegessen, és ennek érdekében Magyarország a jövőben is fel fog szólalni nemzetközi fórumokon.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a kétoldalú gazdasági együttműködés az egyik garanciája annak, hogy a magyar gazdaság növekedési pályán tud maradni, a két ország közötti kereskedelmi forgalom idén 70 százalékkal nőtt.

A koreai vállalatok az öt legnagyobb beruházói közösség közé tartoznak Magyarországon, elégedettek a hazai beruházási környezettel, és sorozatosan hozzák döntéseiket újabb fejlesztésekről, kapacitásbővítésekről, munkahelyteremtésről – áll a bejegyzésben.