Tavasszal üzent hadat az illegális gyorsulási versenyeknek és résztvevőiknek a rendőrség, és az azóta bevezetett az összehangolt intézkedéseknek már meg is van az eredményük – közölte kedden a rendőrség a police.hu oldalon. A téma azt követően került előtérbe a közbeszédben, hogy nyár elején a budapesti Árpád hídon egy illegális gyorsulási verseny miatt életét vesztette egy szabályosan közlekedő kerékpáros.

Blurred,Car,Lights,,Long,Exposure,Photo,Of,Traffic
Fotó: Shutterstock

A közlemény szerint kezdetben csak 15-20 autó, később már 100, 200, de volt, hogy 500 autó is megjelent a Budapest környéki nagyáruházak parkolóiban megrendezett illegális gyorsulási versenyeken egy-egy péntek vagy szombat éjszaka. Ez a környéken élők nyugalmát zavaró zaj mellett rengeteg veszélyforrást is magában rejt, amely az illegális verseny résztvevőire és nézőire egyaránt leselkedik. Azonban nemcsak a főváros környékén, hanem többek között Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben is előfordultak alkalomszerűen ilyen események.

A rendőrség az összehangolt akcióban a folyamatos ellenőrzések mellett a versenyzésre alkalmas helyszínek megszüntetését is célul tűzte ki, vagyis olyan forgalmi és forgalomtechnikai eszközök alkalmazásával élt, amelyek ellehetetlenítik az életveszélyes versenyek lebonyolítását.

Mivel főleg a nagyáruházak éjszaka üres parkolóit használták előszeretettel a versenyzésre, elkezdődött az erre alkalmas helyszínek tulajdonosaival az egyeztetés és együttműködés. Az áruházak is nyitottak voltak arra, hogy segítsék ezeknek az illegális találkozóknak a megakadályozását.

Ráadásul a nyár folyamán több összehangolt akcióban ütöttek rajta az illegális versenyek részvevőin a rendőrök.

A társzervek bevonásával zajlott ellenőrzéseken millió forintos nagyságrendben szabtak ki bírságot, számos autó forgalmi engedélyét vették el, vagy kötelezték soron kívüli műszaki vizsgára az autót az engedély nélküli, sokszor veszélyes átalakítások miatt.

A rendőrség tájékoztatása szerint a nyár végére Pest vármegyében sikerült gyakorlatilag teljesen visszaszorítani az illegális gyorsulási versenyeket.

Bár az együttműködő vállalkozások országszerte megteszik a megfelelő átalakításokat a parkolóikban, hogy azok többé ne legyenek vonzók az illegális versenyek szervezői, résztvevői számára, továbbra is számos olyan hely van az országban, ahol szükséges lépéseket tenni e versenyek visszaszorítására.

A hatóságok továbbra is folyamatosan figyelni fogják a versenyek szervezésére használt online felületeket, ezenkívül a rendőrség fokozza az ellenőrzések számát és gyakoriságát azokon az ismert útszakaszokon, ahol a nem szervezett, hanem spontán gyorsulási versenyek szoktak történni, amelyek jelentősen veszélyeztetik a közlekedés többi résztvevőjének biztonságát is.

Az Auchan és a rendőrség közösen számolt fel illegális gyorsulási versenyeket

Pénzbírsággal, jogosítványok bevonásával és műszaki vizsgára kötelezéssel küzdöttek a rendőrök az illegális gyorsulási versenyek ellen, de végül az Auchannal való együttműködés hozta a megoldást.