Közélet

Több mint ezer izraeli halt meg a Hamász támadásaiban

A blokád alá vett gázai övezetben 4250 ember sebesült meg az izraeli támadásokban, míg a harcokban eddig 2600 izraeli sérültről tudni.

Ezer fölé emelkedett a Hamász Izrael elleni támadásában elhunytak száma – közölte egy izraeli katonai tisztviselő. A legutóbbi, ma reggeli adatokban még 900 halálos áldozatról adtak hírt. A harcokban eddig 2600 izraeli sérültről tudni. Az izraeli légicsapásokban megölt palesztinok száma pedig 830-ra emelkedett – írja a Sky News a gázai egészségügyi minisztérium adataira hivatkozva.

MIDEAST-GAZA-RAFAH-PALESTINIAN-ISRAELI CONFLICT
Egyre több a sérült és a halálos áldozat.
Fotó: Khaled Omar / Hszinhua / Eyevine

A blokád alá vett övezetben 4250 ember sebesült meg az izraeli támadásokban. A gázai tárca a legutóbbi, reggeli közlésében 770 halálos áldozatot és 4 ezer sebesültet jelentett be. A bombázások miatt több mint 187 ezer palesztin kényszerült elhagyni otthonát az ENSZ szerint. A CNN közben arról ír, hogy Askelónban a Hamász által kilőtt rakéták nem okoztak komolyabb károkat, és sérülés sem történt. 

A Hamász 40 percen át rakéták százait lőtte ki a nagyvárosra, amelyek többségét elfogta a híres Vaskupola. Az izraeli hadsereg (IDF) közölte, hogy többé-kevésbé biztosították a Gázával közös határt, amelyet szombaton áttörtek, amikor a Hamász harcosokat küldött izraeli területre, hogy megindítsa pusztító támadását. Az IDF közölte, hogy szombat óta mintegy 1500 Hamász-harcos holttestét találták meg Izrael területén.

Harminc embert szabadított ki egy izraeli kommandó

Harminc elrejtőzött embert szabadított ki egy izraeli kommandó hétfő este az Ejn Haslosa kibucban. A rejtőzködők a Hamász fegyveresei támadásának kezdete óta, vagyis három napon át voltak a rejtekhelyen. Az eddig eltűntként nyilvántartott emberek közül tizenhatan izraeliek, tizennégyen pedig thaiföldi mezőgazdasági vendégmunkások. Ez a kibuc a Gázai övezet déli határához és az egyiptomi határhoz közel található. A Hamász fegyveresei az övezetből kedd délután ismét rakétazáport zúdítottak Izrael déli és középső részére, Tel-Avivban ismét megszólaltak a légoltalmi szirénák.

 

közel-kelet izraeli háború gázai háború Izrael gázai övezet
Kapcsolódó cikkek