Újabb amerikai dolgozók, ezúttal 75 ezer egészségügyi alkalmazott lépett sztrájkba szerdán az Egyesült Államokban, jelentős béremelést követelve. A munkabeszüntetésben a Kaiser Permanente nevű egészségügyi biztosító és szolgáltató munkásai vesznek részt, ám az orvosok nem csatlakoztak hozzájuk. A sztrájk öt államot – Kalifornia, Colorado, Washington, Virginia és Oregon –, valamint a fővárost, Washington D. C.-t érinti, ahol összesen 13 millió pácienst látnak el.

A munkabeszüntetéssel a szakszervezet 25 dolláros minimális órabért és négy évre garantált, évi 6-7 százalékos béremelést szeretne elérni. Álláspontjuk szerint az intézmények kevés alkalmazottal működnek, ami fokozott terhelést okoz a dolgozók számára, miközben a szolgáltatónak kisebb bérköltséget és ezzel nagyobb nyereséget jelent.

kaiser sztrájk, strike
Fotó: Frederic J. Brown / AFP

A sztrájkban érintett kórházak ugyanakkor a Kaiser Permanente közlése szerint nyitva tartanak, ám az előjegyzett és nem sürgős kezelések késedelmet szenvedhetnek. A vállalkozás azt is elárulta, hogy ideiglenes dolgozókkal egészíti ki állományát, miközben a szakszervezet jelezte, hogy 

megállapodás hiányában kiterjesztheti a sztrájkot, ami már most is a legnagyobb, egészségügyi dolgozókat érintő munkabeszüntetés az amerikai történelemben.

A rég nem látott inflációs környezet hatására az Egyesült Államokban több szektorban is zajlik, illetve zajlott a közelmúltban sztrájk, így tízezrek szüntették be a munkát a három nagy, detroiti központú amerikai autógyártó üzemeiben. A Ford, a General Motors és a Stellantis több mint 18 ezer dolgozója sztrájkol, de Hollywoodban sem sikerült még a stúdióknak megállapodniuk a színészekkel, míg a forgatókönyvírók 148 napos tiltakozása jelentős eredményeket csikart ki a stúdióktól.

Az autóipari dolgozókat tömörítő United Auto Workers szakszervezet négy év alatt összesen 36 százalékos béremelést szeretne elérni, többek között a dolgozók által a 2008-as, nagy pénzügyi válság idején tett engedmények ellensúlyozására. A termelés leállása miatt a gyártók több száz, nem szakszervezeti tagot voltak kénytelenek szabadságra küldeni.

A General Motors szerdán nyilvánosságra hozta, hogy a szeptember közepén kezdett sztrájk eddig már mintegy 200 millió dollár veszteséget okozott a számára.