Az amerikai autógyártók és a legnagyobb iparági szakszervezet tagjai a hét végén is folytatták a tárgyalásokat a kilenc napja zajló sztrájk lezárásáról, de az álláspontok távol vannak – közölték a munkáltatók szombaton.
 

Fotó: AFP

A munkabeszüntetést pénteken a General Motors (GM) és a Stellantis minden alkatrészelosztó központjára kiterjesztették. Az Egyesült Autóipari Dolgozók (United Auto Workers – UAW) szakszervezet a munkaadókra gyakorolt nyomás fokozásával akarta jelezni, hogy elégedetlen a tárgyalások állásával a két gyártó esetében, ugyanakkor a Fordnál ezúttal nem növelte a sztrájkban részt vevő tagjai számát. 

Shawn Fain, a szakszervezet elnöke a sztrájk kiterjesztését bejelentve közölte, hogy a lépéssel a két vállalatot „észhez akarják téríteni, hogy komoly ajánlattal térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz”.

A szakszervezeti vezető hozzátette, hogy a Ford esetében jelentős előrehaladást értek el, amit szeretnének elismerni azzal, hogy nem változik a gyártónál nem dolgozó alkalmazottak száma.
A három amerikai autóipari vállalatnál zajló munkabeszüntetés három gyártóüzemet és harmincnyolc elosztóközpontot érint húsz államban.
A GM és a Stellantis is közölte, hogy rendelkezik vésztervvel az alkatrészellátás biztosítására a velük szerződésben álló márkakereskedéseknek és szervizeknek. A márkakereskedések működését az alkatrészellátás leállása megbéníthatja, legjövedelmezőbb tevékenységük ugyanis az autók karbantartása és szervizelése. 

A három nagy autógyárnál múlt péntek óta sztrájkol az összesen csaknem 150 ezer munkavállalót tömörítő szakszervezet mostanra több mint 18 ezer tagja.

Az érdekképviseletek mintegy 36 százalékos béremelést követelnek négy évre elosztva, valamint a megélhetési költségek ellentételezését várják inflációs kompenzáció révén. A detroiti központú autógyárak egyelőre 20 százalék körüli béremelést ajánlanak, a legmagasabbat a Ford.

Joe Biden látogatására számítanak a sztrájkoló autóipari dolgozók

A sztrájkoló szakszervezet pénteken hívta meg az amerikai elnököt, hogy nagyobb nyomást helyezzenek a gyártókra.