Közélet

Az Egyesült Államok támogatja a humanitárius szünetről szóló izraeli döntést

John Kirby, a a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője elmondta, hogy az Egyesült Államok megfelelő lépésnek tartja a humanitárius szünetről szóló döntést, és Izraelnek továbbra is tartania kell magát a humanitárius törvényekhez.

Az Egyesült Államok a jó irányba tett, megfelelő lépésnek tartja az izraeli bejelentést a napi humanitárius szünetekről – közölte John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön. Egy online sajtóértekezleten azt mondta, hogy az Egyesült Államok aktívan egyeztet Izraellel a további humanitárius kérdésekről, és ebben a harcokban vállalt napi négyórás szünetek előrelépést jelentenek.

National Security Council Coordinator for Strategic Communications John Kirby speaks during the daily briefing in the Brady Briefing Room of the White House in Washington, DC, on November 8, 2023. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
Fotó: AFP

Kirby azzal folytatta, hogy az Egyesült Államok ebben a pillanatban tűzszünetet nem támogat, mert az jelenleg legitimálná a Hamász október 7-én elkövetett terrortámadását. A fehér házi illetékes megállapította, hogy a Gázai övezet déli részén, ahova a palesztin terület lakossága a harcok elől menekül, most még fontosabb a segélyszállítmányok bejutása. Szintén előrelépésnek nevezte, hogy 

az elmúlt napokban száz fölé emelkedett az Egyiptom felől belépő segélyszállító kamionok száma, és újabb célnak azt nevezte, hogy ez napi 150-re növekedjen.

A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora megismételte, hogy Izrael számára továbbra is kötelezettség a humanitárius törvények betartása, ugyanakkor megjegyezte, Izrael erőfeszítéseit arra, hogy korlátozza a háború civil áldozatainak számát, nehezíti az a tény, hogy a Hamász kórházakat, iskolákat és lakóépületeket használ katonai célokra, irányítópontként és fegyverraktárként. Ez világos megsértése a háború törvényeinek – mutatott rá a szóvivő.

Blinken elárulta Amerika tervét Gáza jövőjére a háború után

Az amerikai külügyminiszter szerint a palesztin hatóságnak kellene átvennie a terület irányítását a háború után. A szervezet azonban sokat vesztett tekintélyéből az elmúlt években.

A humanitárius szünetek lehetővé teszik a menekülteknek, hogy két humanitárius folyosón keresztül hagyhassák el a Gázai övezetet. A szüneteket három órával korábban fogják bejelenteni – írja a Reuters. Menekülők ezrei indultak meg északról, hogy átvágjanak a harcok dúlta épületeken, a romok pedig nagy veszélyt jelentettek a civilekre.

Izrael és az Egyesült Államok szerint is a teljes tűzszünet a Hamász javára válna, ezért alternatívát kell találni a kimenekítésre.

Dohába a CIA és az izraeli Moszad hírszerző ügynökség vezetői találkoztak Katar miniszterelnökével, hogy megvitassák a túszokkal kapcsolatos lehetséges alkut, Párizsban pedig mintegy nyolcvan ország és szervezet tisztviselői találkoztak, hogy koordinálják a Gázának nyújtott humanitárius segélyt, és megtalálják a módját, hogyan segítsenek a sebesült civileknek.

 

John Kirby izraeli háború Izrael Egyesült Államok Hamász
Kapcsolódó cikkek