Közélet

Az EU alternatív ukrajnai segélytervet készít Magyarország vétója esetére

A segélycsomag megszavazásához egyhangú szavazásnak kell lennie a tagállamok között, így nagy súllyal bír Magyarország döntése.

Az egy alternatív tervet fontolgat Ukrajna megsegítésére arra az esetre, ha Magyarország megvétózná a jelenlegi 50 milliárd eurós csomagot. Amennyiben Magyarország blokkolná az EU hosszú távú költségvetésének felülvizsgálatát, az alternatíva garanciát jelentene a tagállamok részéről a piaci források előteremtésére, így az ukrán segélycsomagra is – írja a The Kyiv Independent.

European,Union,Flags,On,Blue,Sky,Background
Fotó: Shutterstock

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellenezte, hogy az EU 53 milliárd dolláros segélycsomagot építsen be a költségvetésbe, amihez mind a 27 tagállam egyhangú beleegyezése szükséges. Mivel az EU vezetői 2023 utolsó hónapjára várhatóan döntésre jutnak az Ukrajnának nyújtandó jövőbeli segítségnyújtásról, egyes tagállamok inkább alternatív megoldást kerestek Ukrajna megsegítésére, hogy növeljék a Magyarországra helyezett nyomást.

Nadia Calvino spanyol gazdasági miniszter, akinek országa jelenleg az EU soros elnöksége, és Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke állítólag reményét fejezte ki, hogy konszenzusra jutnak a hosszú távú költségvetésben.

Tavaly valóban megvitattuk a B-tervet. Tavaly viszont el tudtuk kerülni ezt a forgatókönyvet, így remélem, idén is sikerül elkerülnünk

– mondta Valdis Dombrovskis.

Nemrég arról számolt be a Világgazdaság, hogy Magyarország több milliárd eurónyi forrást kaphat az EU-tól, ha az Orbán-kormány nem akadályozza a jövőben Ukrajna támogatását, illetve Kijev uniós csatlakozását. Brüsszel azokról a pénzekről akar alkudozni, amelyek Magyarországnak az uniós tagsága révén járnának. Ezeket az összegeket a jogállamisági vizsgálat miatt fagyasztotta be az Európa Bizottság.

Az EU decemberben dönthet arról, hogy megkezdik-e a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

 

orosz-ukrán-háború ukrajna Magyarország Európai Unió
Kapcsolódó cikkek