Sürgős intézkedésekre van szükség a palesztin lakosságú Ciszjordániában, az ottani zsidó telepesek támadásai miatt ugyanis a helyzet kikerülhet az irányítás alól – közölte az külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője szerdán.

Az EU az izraeli hadsereg beavatkozását sürgeti a zsidó telepesek agressziójának megfékezésére.
Fotó: Hazem Bader / AFP

A ciszjordániai zsidó telepesek „terrorizmusának fellángolása” nagyon sok polgári áldozathoz vezetett, palesztin közösségek kényszerültek elhagyni otthonukat. A telepesek támadásai „kimondhatatlan szenvedést okoznak a helyi közösségeknek” – írta a szolgálat közleménye, amelyet az MTI szemlézett.

A szolgálat felhívta Izrael figyelmét, hogy

kötelessége megvédeni a ciszjordániai civileket a szélsőséges telepesek által alkalmazott erőszaktól. 

A zsidó állam kötelessége továbbá felelősségre vonni az elkövetőket, és biztosítani az izraeli hadsereg beavatkozását. „Ez jogi kötelezettség, amelyet teljesíteni kell.”

A ciszjordániai zsidó telepesek támadásai tovább fokozzák a Gázai övezet amúgy is tragikus helyzetét, és növelik a konfliktus elmérgesedésének kockázatát, amelyet mindenáron el kell kerülni – hangsúlyozta az uniós külügyi szolgálat szóvivője.

Mahmúd Abbász palesztin elnök már hetekkel ezelőtt a ciszjordániai zsidó telepesek támadásainak beszüntetésére szólított fel, mert ezek szerinte nagymértékben felelősek az izraeli–palesztin konfliktus súlyosságáért.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap egy televíziós interjúban szintén azt mondta:„Teljességgel elfogadhatatlanok a szélsőséges telepesek erőszakcselekményei ártatlan civilek ellen Ciszjordániában.”