Közélet

Az IDF tagadja az Al-Sifa Kórház evakuálására vonatkozó követelést

Izrael szerint lehetővé tette, hogy az emberek részben biztonságos úton kimenekülhessenek az egészségügyi intézményből.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy teljesítette a Gázai övezetben található Al-Sifa Kórház igazgatójának kérését, és lehetővé tette, hogy az emberek részben biztonságos úton kimenekülhessenek az egészségügyi intézményből. Ez áll a katonai sajtószolgálat november 18-i közleményében.

Health workers struggle under difficult conditions in Gaza
Fotó: Anadolu via AFP

Az IDF sajtószolgálata egyértelműen cáfolta az Al Jazeera televíziós csatorna korábbi jelentését, amely szerint az Al-Sifa térségében különleges hadműveletet végrehajtó izraeli hadsereg egy órát adott az egészségügyi intézmény evakuálására.

„Az izraeli védelmi erők soha nem rendelték el a betegek vagy az egészségügyi csapatok evakuálását” – áll a hadseregnek a Telegram csatornára kitett közleményében.

Hangsúlyozták, hogy az Al-Shifa alkalmazottai az épületben maradnak, hogy ellássák azokat a betegeket, akik nem tudnak távozni. A France24 szerint több száz embert sikerült evakuálni a kórházból, ahol körülbelül 2 ezer beteg van. November 16-án a gázai kórházak főigazgatója, Muhammad Zakout segítséget kért a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságától (ICRC) és az ENSZ-től a koraszülöttek és más al-Sifa-betegek evakuálásához. Hozzátette: Izrael palesztin mentőautókra lőtt, ezért kérték, hogy biztosítsák a szállítást egy nemzetközi szervezethez.

A Financial Times ugyanakkor arról számolt be, hogy Izrael azt fontolgatja, hogy szünetelteti a műveletet a Gázai övezetben, miután hadserege átvette az irányítást az Al-Sifa egészségügyi központ felett. Az akkori publikáció szerint az IDF-nek szünetre volt szüksége a titkosszolgálati adatok feldolgozásához és a palesztin enklávén keresztül vezető utánpótlási vonalak megerősítéséhez.

Az izraeli hadsereg és a Pentagon szerint Al-Sifa területét a palesztin radikálisok vezetésre és ellenőrzésre, valamint fegyverek tárolására és harcosaik elhelyezésére használják.

 

izraeli háború Izraeli Védelmi Erő Al-Sifa Kórház hadművelet
Kapcsolódó cikkek