Közélet

Az izraeli háború 53. napja – a Hamász átadta az izraeli túszok negyedik csoportját

A korábban szabadon engedett túszok arról számoltak be, hogy személyesen meglátogatta őket a Hamász gázai vezetője, és azt mondta nekik, hogy ott védve vannak. Friss hírek az Izrael–Hamász háborúról.

A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet átadta az október 7-én elhurcolt túszok negyedik csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) hétfőn – jelentette a helyi média Izraelben.  

Fotó: Mahmud Hams / AFP

A tűzszünet negyedik napján 11 túszt – kilenc gyermeket és két anyát – engedett szabadon a Hamász. 

Mellettük átadtak hat thaiföldi vendégmunkást is, akiket szintén az október 7-i terrortámadás idején hurcoltak a Gázai övezetbe. 

A vöröskereszt képviselői az egyiptomi határ átkelőhelyére, Rafahba szállítják az elengedett foglyokat. Rafahban az egyiptomi hatóságok fogadják őket, ellenőrzik a személyazonosságukat, majd átadják az izraeli hadsereg képviselőinek a kiszabadult túszokat. 

Mind a tizenegy, hétfőn hazatérő túszt a Nír Óz nevű kibucból vitték a terrortámadás napján a Hamász fogságába. A kibuc negyvenkilenc tagja továbbra is fogságban van, köztük nők és gyermekek is. 

Korábban szabadon engedett túszok arról számoltak be, hogy személyesen meglátogatta őket fogva tartásuk földalatti helyén Jahja Szinvár, a Hamász gázai vezetője, és azt mondta nekik, hogy ott védve vannak. A Hamász bejelentette, hogy megkapta a hétfő este szabaduló palesztin foglyok listáját, melyen három nő és 30, 19 éven aluli férfi szerepel. A foglyok közül kilencen kelet-jeruzsálemiek, a többiek pedig feltehetően Ciszjordániába térnek haza. 

A hétvége folyamán Izrael is szabadon engedett 39 palesztin foglyot, cserébe a Hamász is elengedett túszokat, köztük egy magyar állampolgársággal is rendelkező 18 éves fiatal nőt. Hétfőn mindkét fél arról beszélt, hogy nyitott lenne a tűzszünet meghosszabbítására, és újabb fogolycserékre. A háborút azonban nem tervezik abbahagyni.

A Hamász vidám integetésre kényszerítette az izraeli túszokat

Izrael és a Hamász hajlandó lenne folytatni a tűzszünetet és a fogolycserét. A palesztin terrorszervezet szeretne jó színben feltűnni a nemzetközi közvélemény szemében.

 

 

18:53

Meghosszabbíthatják a tűzszünetet Gázában, folytatódhat a túszok felszabadítása

A tűzszünetet egyszer már négyről hatnaposra módosították a felek, minden esély megvan a fegyverropogás visszatértének további odázására is. Hamarosan a férfi túszok átadása is megindulhat.

16:13

Tűzharc tört ki a gázai tűzszünet idején

Az izraeli hadsereg közleménye szerint több ellenséges robbantás történt a tűzszünet területén belül, és Hamász-fegyveresek nyíltan rátámadtak az izraeli erőkre.

09:19

Folytatódik a fogolycsere: Izrael újabb palesztin rabokat engedett szabadon

Az izraeli túszok negyedik csoportjának átadására válaszul Tel-Aviv újabb 33 palesztin foglyot engedett szabadon. Többségében nők és tinédzserek nyerték vissza a szabadságukat, a legfiatalabb rab 14 éves volt. Az Izrael és a Hamász között hirdetett tűzszünetet két nappal meghosszabbították, ez alatt az idő alatt már 51 izraeli túszt engedett el a terrorszervezet.

izraeli háború Izrael túsz Hamász fogoly
Kapcsolódó cikkek