Közélet

Az izraeli háború 51. napja – Izrael szabadon engedett újabb harminckilenc palesztin foglyot

Izrael szombat éjjel szabadon engedett újabb 39 palesztin foglyot a Gázai övezetben elrabolt és túszként őrzött izraeli nők és gyermekek hazatérése fejében.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezettel megkötött egyezség részeként Izrael az újabb palesztin foglyokat Damon, Megiddo és Ofer börtönből engedte szabadon a szombat éjjel hazaengedett tizenhárom izraeliért cserébe.

Családtagjai üdvözlik az izraeli börtönből szabadon engedett palesztin nőt, Aszel Al-Titit a ciszjordániai Balata menekülttáborban november 24-én.
Fotó: Madzsdi Mohamed


A Hamász közlése szerint hat nő és 33 fiatal, 19 év alatti férfi volt köztük, ugyanis csak nők és gyermekek szabadon engedéséről született katari, amerikai és egyiptomi közvetítéssel humanitárius egyezmény Izrael és a Hamász között.
 

A nem köztörvényes, hanem biztonsági vétségekért, például izraeliek megkéseléséért elfogott és elítélt, vagy még az ítélet előtt álló palesztin foglyok hazatértek a Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában élő családjaikhoz.


Izrael a Hamász október 7-i terrortámadásában elrabolt túszokért cserébe csak olyan biztonsági foglyokat helyez szabadlábra, akiknek „nem tapad vér a kezéhez”, vagyis nem felelősek izraeliek haláláért. Ez azt jelenti, hogy ha késelésért is fogták el őket, áldozatuk nem vesztette életét. Minden izraeli túszért három palesztint engednek el a börtönökből.
 

A palesztinok szabadon bocsátása után Izrael megkapta azoknak az izraeli nőknek és gyermekeknek a névsorát, akiket a Hamász vasárnap kész elengedni a négy nap alatt 50 túszról született megállapodásnak megfelelően.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy a névsor kézhez vétele után értesítik a túszok családtagjait, azokat is, akiknek szerettei hazatérhetnek és azokat is, akiknek tovább kell várakozniuk.

Az egyezség keretében a Hamász összesen 24 túszt engedett szabadon pénteken, 13 izraeli állampolgárt, tíz thaiföldit és egy Fülöp-szigeteki vendégmunkást; Izrael pedig huszonnégy bebörtönzött palesztin nőt és 15 tinédzsert engedtek ki a börtönökből.

 


 

18:20

Óriási hír: a Hamász átadta a túszok harmadik csoportját

A Hamász szerint 13 izraelit, három thaiföldi és egy orosz állampolgárt adtak át a vöröskeresztnek, az izraeli hadsereg szerint viszont 14 izraeli túsz és három külföldi szabadult ki.

Péntek reggelre lépett életbe a négy napos a tűzszünet Izrael és a Hamász között; a megállapodás keretében a Gázai Övezetbe segélyszállítmányok jutnak, és fogolycserék történnek, a terrorszervezet ötven ember szabadon bocsátását ígérte.

13:29

Átadták az új listát a szabaduló túszokról – a Hamász négy vezetője meghalt

Az izraeli offenzíva során megölték a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet négy parancsnokát – jelentette be a Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín el-Kasszám Brigádok. Az Independent közben megírta, hogy a Gázából szabadon engedendő foglyok harmadik listáját átadták az izraeli kormánynak.

A túszlistát jelenleg biztonsági tisztviselők ellenőrzik – közölte az izraeli miniszterelnöki hivatal; a túszok családtagjait is tájékoztatják.

10:50

Több palesztin fegyveres életét vesztette az izraeli hadsereg razziáin Ciszjordániában

A terrorellenes rajtaütés során a dzsenini menekülttáborban tűzharc tört ki az izraeli katonák és a palesztin fegyveresek között, melyben öt palesztint megöltek, többeket megsebesítettek, és letartóztattak huszonegy körözött személyt – jelentette hadsereg.

Az akcióban az utak alatt és mellett elhelyezett pokolgépeket semlegesítettek az izraeli tűzszerészek. A kiterjedt házkutatásokban fegyvereket, sok lőszert, katonai felszereléseket találtak, és felszámoltak két, izraeli csapatmozgásokat megfigyelő központot.

09:41

Egy magyar állampolgársággal rendelkező fiatal nő is kiszabadult a Hamász fogságából

Újabb túszokat, 13 izraelit és 4 külföldit adott át a Hamász terrorszervezet majdnem hétórás késlekedés után a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szombat este. A kiszabadult túszok között van egy magyar állampolgársággal is rendelkező nő, Noga Weisz – jelentette az izraeli média.

A Hamásznak helyi idő szerint délután 4-kor kellett volna átadnia a túszokat a vöröskeresztnek, de Izraelt az egyezmény pontjainak megszegésével vádolva hét órával késleltette a fogolycserét.
A négy külföldi thaiföldi vendégmunkás, akiket szintén az övezetbe hurcoltak.     

Gázai övezet Izrael túsz Hamász fogoly
Kapcsolódó cikkek