Közélet

Beletörik az Európai Unió bicskája az Ukrajnának ígért lőszerek legyártásába

Az Európai Unió nem fogja tudni időre leszállítani Ukrajnának a megígért egymillió 155 milliméteres lőszert – erről az Európa Tanács elnöke. Charles Michel arról is beszélt, hogy itt az ideje felállítani egy "európai védelmi minisztériumot".

Kihívást jelent az azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) éves konferenciáján csütörtökön. Kiemelte, hogy az orosz agresszióra válaszul és Ukrajna megsegítésére az Európai Unió rekordidő alatt fogadta el a lőszergyártást támogató intézkedését a termelés felgyorsítására.

Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Az EU-tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke kiemelte: az ukrajnai háború kitörését követően az EU példátlan döntést hozott azzal, hogy az Európai Békekereten keresztül fegyvereket és lőszereket szállít Ukrajnának. 

Szavai szerint folytatni kell az ukrán népnek nyújtott katonai támogatást, a lehető legrövidebb határidőn belül még több rakéta, még több lőszer, még több légvédelmi rendszer átadásával.

Michel kijelentette: meg kell erősíteni Európa védelmi képességét. Növelni kell a védelmi ipar finanszírozását, hatékonyabbá kell tenni a védelmi kiadásokat és össze kell hangolni a közös védelmi beszerzéseket. Ennek érdekében a tanácsi elnök az Európai Védelmi Ügynökség szerepét is kibővítené azáltal, hogy az ügynökség egyfajta "európai védelmi minisztériummá" alakulna át az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő irányítása alatt az Európai Tanács iránymutatása alapján.

Véleménye szerint meg kell fontolni az európai védelmi kötvények kibocsátásának lehetőségét is az uniós technológiai és ipari bázis megerősítésére. Egy erősebb és cselekvőképesebb európai védelem ugyanis hozzájárul a globális és a transzatlanti biztonsághoz – tette hozzá az Európai Tanács elnöke.

 

Ukrajna Charles Michel EU lőszer
Kapcsolódó cikkek