BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
BELGIUM - BRUSSELS - DAILY LIFE

Védelmi kötvények kibocsátását szorgalmazza Charles Michel, az Európai Tanács vezetője

Ukrajna támogatásába és a közös védelmi kiadások fedezésébe szeretné bevonni a lakossági befektetőket Charles Michel. A védelmi kötvények erős tagállami elköteleződést jelentenének.

Alaposan meg kellene fontolnia az Európai Uniónak a védelmi kötvények bevezetését, hogy az egyre jobban elhúzódó ukrajnai háború finanszírozását és a közös védelmi fejlesztéseket biztos, piaci alapokra lehessen helyezni – mondta Charles Michel, az Európai Tanács vezetője az Európai Védelmi Ügynökség konferenciáján.

BELGIUM - BRUSSELS - DAILY LIFE, Védelmi kötvényeket bocsátana ki Charles Michel.
Védelmi kötvényeket bocsátana ki Charles Michel. Fotó: AFP

 

Jöhetnek a védelmi kötvények

Az uniós csúcsbürokrata kifejtette:

Az európai védelmi kiadások finanszírozása mindannyiunk közös érdeke. A védelmi kötvények bevezetése egy új eszközosztályt hozhatna létre a piacon, bevonva ezzel a folyamatba a lakossági befektetőket is.

Michel javaslata ugyan jó eséllyel megoldaná az európai közösség tőkebevonási nehézségeit a védelmi kiadások növelésének kielégítésével kapcsolatosan, ugyanakkor a Covid-válságot követő, hatalmas közös hitelfelvétel után egyes tagállamok szinte biztosan vonakodnának ismét ilyen mértékben elköteleződni.

Ugyanezen a konferencián az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen is a védelmi kiadások finanszírozásának mielőbbi felpörgetése mellett szólalt fel. Von der Leyen szerint „most már igazán ideje lenne előrelépni” ezen a téren, a bizottság vezetője pedig a célok mielőbbi elérése érdekében akár az Európai Befektetési Bankon (EBB) keresztül is támogatná a kiadások fedezését.

Azt is vizsgáljuk, hogyan lehetne fenntartható befektetéseken keresztül mielőbb elősegíteni a megemelkedő védelmi kiadások fedezését

– tette hozzá Von der Leyen.

Már Ursula von der Leyen szerint is meg kell szűrni a migránsokat – képzett munkaerőre van szükség

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint az embercsempészet esetében fontos a megelőzés és az, hogy olyan legális lehetőségeket kínáljanak az országok, amelyek kedvezőbbek a bevándorlóknak.

A német politikusnő javaslatát minden bizonnyal jelentős tagállami támogatás övezné: egyes EU-tagok, például Franciaország már korábban is felvetette az EBB jelenlétének növelését a szegmensben, a pénzintézet vezetése azonban mindeddig vonakodott belefolyni a folyamatokba, mivel tart tőle, hogy a háború áttételes támogatásával veszélybe kerülne a környezettudatos befektetők (ESG) körében betöltött, előkelő pozíciója.

Az EBB ugyan már jelenleg is befektet bizonyos védelmi célokba, a közvetlen katonai vonatkozású ügyeket viszont tudatosan kerüli, ezen politikáját pedig csak a 27 EU-tagállam egyöntetű jóváhagyásával lehetne megváltoztatni.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.