Az Európai Bizottság (EB) lezárta a Palesztinának nyújtott uniós pénzügyi támogatás felülvizsgálatát, amelynek keretében arra az eredményre jutott, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a pénzeket nem a kívánt célokra irányították volna át. A brüsszeli testület két nappal a Hamász terrorszervezet Izrael elleni október 7-i támadása után jelentette be, hogy felülvizsgálják a palesztinoknak nyújtott uniós támogatásokat.

European,Union,Flag,In,Front,Of,The,Berlaymont,Building,(european
Az EB szerint a testület ellenőrzési mechanizmusai jól működnek.
Fotó: Shutterstock

Az EB arra hivatkozott, hogy egyetlen uniós finanszírozás se tegye lehetővé még közvetve sem, hogy egy terrorszervezet támadásokat hajtson végre Izrael ellen. A bizottság sajtóközleménye szerint a felülvizsgálat kimutatta, hogy a testület ellenőrzési mechanizmusai és a meglévő biztosítékok – amelyeket az elmúlt években jelentősen megerősítettek – jól működnek.

A felülvizsgálat keretében először operatív átvilágításra került sor, hogy a projektek megvalósíthatóságát a helyszínen kialakult új helyzetben értékeljék. E lépés keretében 75,6 millió euró értékben azonosítottak nem megvalósítható projekteket, amelyeket a helyszínen meghatározandó új prioritások szerint átprogramoznak a palesztinok támogatására. Ez főként olyan nagy infrastrukturális programokat érint, 

amelyek megvalósítása a jelenlegi körülmények között nem lehetséges.

Második lépésként a testület kockázatértékelést végzett, amelyhez minden végrehajtó partnertől tájékoztatást kért a meglévő ellenőrzési mechanizmusaikról. A bizottság további intézkedéseket határozott meg, például uszításellenes záradékoknak az új szerződésekbe történő beillesztését és ezek szigorú alkalmazásának folyamatos ellenőrzését.

A testület elnöke, Ursula von der Leyen kedden sajtóközleményében azt írta: az október 7-i szörnyű események után szükségessé vált pénzügyi támogatásunk alapos felülvizsgálata. Ez a felülvizsgálat megerősítette, hogy a meglévő biztosítékok hatékonyak. Jelenleg a palesztinoknak nyújtott jövőbeli támogatásunk kialakításán dolgozunk, figyelembe véve az állandóan változó helyzetet.

A felülvizsgálat a teljes fejlesztési portfólióra kiterjedt, többek között a palesztin lakosságnak, a Palesztin Hatóságnak, az ENSZ Palesztinai Segélyezési és Munkaügyi Hivatalának a programjaira. Nem vonatkozott azonban palesztin népnek nyújtott humanitárius segítségnyújtásra.

Több tucat újságíró halt meg eddig az izraeli háborúban

Legkevesebb ötven újságíró vesztette életét a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet és az izraeli hadsereg közötti harcokban – közölte New Yorkban a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet helyi idő szerint hétfőn. Negyvenhét palesztin, négy izraeli és egy libanoni újságíró halt meg a harcok következtében.