Közélet

Több tucat újságíró halt meg eddig az izraeli háborúban

Összesen 47 palesztin, négy izraeli és egy libanoni újságíró halt meg a harcok következtében.

Legkevesebb ötven újságíró vesztette életét a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet és az izraeli hadsereg közötti harcokban – közölte New Yorkban a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet helyi idő szerint hétfőn. 

Funeral ceremony for Palestinian journalists Sari Mansour and Hasona Saliem killed in GazaDEIR AL-BALAH, GAZA - NOVEMBER 19: Colleagues of Palestinian journalists Sari Mansour and Hasona Saliem, who were killed while working, carry the coffin during the funeral ceremony in Deir al-Balah, Gaza on November 19, 2023. Relatives and loved ones of deceased journalists attend the funeral. Ashraf Amra / Anadolu (Photo by ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

A CPJ közleménye szerint 1992, vagyis az adatgyűjtésük kezdete óta ilyen rövid idő alatt nem vesztette életét olyan sok újságíró, mint az október 7-én kirobbant háború óta eltelt másfél hónapban,

amelyet a szervezet a leghalálosabb időszaknak nevezett a sajtó munkatársai számára. Ezzel idén már 61-re emelkedett a meggyilkolt újságírók száma.

A CPJ úgy tudja, 

47 palesztin, négy izraeli és egy libanoni újságíró halt meg a harcok következtében.

További tizenegy újságíró megsebesült, hármat eltűntként tartanak nyilván és tizennyolcat őrizetbe vettek. A szervezet adatai szerint tavaly összesen 68 sajtómunkást öltek meg világszerte.  

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy Izrael kiterjedt támadást intézett Gáza ellen. Tel-Aviv közölte, hogy tisztában vannak azzal, hogy a „nagy intenzitású” csapásaik lerombolják a polgári infrastruktúrát és a lakóépületeket, illetve azt is tudják, hogy a támadásokban civilek is odavesznek.

Tel-Aviv azt is üzente az ott tevékenykedő újságíróknak, hogy meneküljenek az életükért.


 

izraeli háború CPJ újságírás
Kapcsolódó cikkek