Phenjan vasárnap követelte az Észak- és Dél-Korea közötti demilitarizált övezet megfigyelésére létrehozott, Washington által vezetett ENSZ-parancsnokság feloszlatását. A többnemzetiségű alakulat illegális háborús szervezet – közölte a KCNA észak-koreai hírügynökség vasárnap.

Észak-Korea
Észak-Korea követelte a demilitarizált övezetet megfigyelő ENSZ-parancsnokság feloszlatását.
Fotó: KCNA / AFP

A két Korea formálisan változatlanul háborúban áll egymással, az ENSZ-misszió a két ország között hetven éve kötött fegyverszünetet hivatott ellenőrizni. Az észak-koreai bírálat egy nappal követte az amerikai, dél-koreai és japán védelmi miniszterek háromoldalú találkozóját. Lloyd Austin, Sin Von Szik és Kihara Minoru megállapodtak, hogy decembertől információcserét folytatnak egymással az észak-koreai rakétaindításokról, és elítélték a növekvő orosz–észak-koreai katonai együttműködést, amely véleményük szerint sérti az ENSZ-határozatokat.

A dél-koreai és az amerikai védelmi miniszter, valamint a demilitarizált övezetet megfigyelő ENSZ-parancsnokság tagjai kedden Szöulban tervezett találkozójukon fel fogják szólítani Észak-Koreát, hogy hagyjon fel illegális tevékenységével, és tartsa be az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

Fokozódik a készültség Észak-Korea ellen

Az Amerikai Egyesült Államok és Dél-Korea fokozná az együttműködését Japánnal is, hogy szükség esetén azonnal tudjon lépni.