Közélet

Európai vezető politikusok álltak ki az izraeli túszokért Jeruzsálemben

David Cameron, az Egyesült Királyság külügyminisztere, Alexander De Croo, Belgium és Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke látogatott csütörtökön Izraelbe.

A brit politikus Eli Kohen izraeli külügyminiszterrel együtt megtekintette a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i terrortámadásában legsúlyosabban érintett Beeri kibucot.

Prime Minister Alexander De Croo, Israel Prime Minister Benjamin Netanyahu and Spain Prime Minister Pedro Sanchez meet at a one-day visit of both Belgian and Spanish Prime Ministers (incoming and outgoing presidency of Europe) to Israel and Palestine, in Jerusalem, Thursday 23 November 2023. The two heads of government will hold talks in Jerusalem and Ramallah with political leaders on the war in Gaza. Site visits in Israel and Palestine should allow them to oversee the impact of the Hamas terror attack of Oct. 7 and discuss the humanitarian situation in Gaza
BELGA PHOTO POOL - SPAIN OUT - (Photo by POOL / BELGA MAG / Belga via AFP)
Alexander De Croo, Belgium kormányfője, David Cameron, az Egyesült Királyság külügyminisztere és Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke Izraelben.
Fotó: AFP

A világ vezetőinek saját szemükkel kell látniuk a Hamász atrocitásait

– mondta Kohen, és felszólította Cameront, hogy tegyen lépéseket az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1701-es határozatának végrehajtása érdekében, és ezzel akadályozza meg, hogy a háború kiterjedjen a libanoni határra.

Az ENSZ-határozat a 2006-os második libanoni háborút zárta le, felszólította a Hezbollahot és Izraelt minden hadművelet azonnali beszüntetésére, s a többi között az összes libanoni fegyveres csoport leszerelésére, s a Litáni folyótól délre csak az ENSZ UNIFIL egységének és a libanoni hadseregnek a jelenlétét engedélyezi.

Kohen köszönetet mondott Cameronnak Izrael támogatásáért, és hangsúlyozta országa elkötelezettségét a harc folytatására a Hamász felszámolásáig és a túszok szabadon bocsátásáig.

Jichák Hercog izraeli államelnök csütörtökön a jeruzsálemi elnöki rezidencián fogadta a spanyol és a belga miniszterelnököt. Hálásak vagyunk támogatásukért és szolidaritásukért, hiszen nemzetünk mély fájdalmat szenved, véget nem érő borzalmakat – emlékeztetett az államfő az október 7-i támadásra.

Ezen a hétvégén a világ a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem nemzetközi napját ünnepli.

Sajnos a nemzetközi közösség hallgatott, különösen azok a nemzetközi szervezetek, amelyeknek foglalkozniuk kellett ezekkel az október 7-én történt kegyetlen bűncselekményekkel. Világos bizonyítékaink és tanúvallomásaink vannak nemi erőszakról, szexuális visszaélésről és szörnyűségekről, és a világ hallgatott.

UK Foreign Secretary David Cameron Visits IsraelBE'ERI, ISRAEL - NOVEMBER 23: David Cameron (C), the new UK foreign secretary and former prime minister, views a home destroyed in last month's Hamas attack on November 23, 2023 at kibbutz Be'eri, Israel. Cameron was joined by Israeli Foreign Minister Eli Cohen on a visit to the kibbutz where scores of people were killed in the Oct. 7 attack by Hamas. His visit comes as Israel is on the brink of commencing a temporary ceasefire with Hamas, although the timing of the truce is still not confirmed. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
David Cameron golyóálló mellényben. 
Fotó: Getty Images

Azt várjuk a nemzetközi közösségtől, különösen a nemzetközi szervezetektől, hogy határozottan lépjenek fel ezekkel az atrocitásokkal szemben – közölte Hercog.

Kritikus órákban várakozunk és imádkozunk a túszok első csoportjának visszatéréséért, valamint a tűzszünet megkötését. Reményt akarunk adni a poklot megélt családoknak, hogy láthassák a kisbabákat, gyerekeket és felnőtteket, nőket, hogy mindannyian hazatérjenek

hangsúlyozta az izraeli államfő.

Azért is vagyunk itt, hogy megvitassuk a gázai humanitárius helyzetet, amely nagyon fontos Izrael és minden érintett fél számára. Izrael jelentős lépéseket tesz a gázai humanitárius helyzet javítása érdekében az ENSZ-szel és az arab országokkal együtt tette hozzá Jichák Hercog.

Hazám, Spanyolország osztozik Izrael fájdalmában és bánatában. Ismételten elítéljük az október 7-i megdöbbentő terrorcselekményeket. Üdvözlöm a megállapodást, amely lehetővé teszi számos túsz szabadon bocsátását és a humanitárius szünet megteremtését mondta Sánchez.

Október 7-én kínok között ébredtünk. Olyan dolgokat láttunk, amelyekről nem gondoltuk volna, hogy valaha is látni fogjuk. Az ön oldalán állunk az izraeli nép védelmében, önvédelmi jogainak védelmében, hogy megvédje magát a terrortámadásokkal szemben. Az antiszemitizmus nem elfogadható, és veszélybe sodorja a zsidókat szerte a világon. Érezzük, és segíteni akarunk válaszolt Hercognak Alexander de Croo belga miniszterelnök.

Ártatlan civilek túszul ejtése háborús bűn, elfogadhatatlan, és nagyon remélem, hogy a mai nap egy lépés előre az ártatlan emberek kiszabadítása felé

tette hozzá.

 

izraeli háború Gázai-övezet Izrael David Cameron
Kapcsolódó cikkek